Analyse
Het overnamebod van ChemChina op Syngenta is verlopen 1 jaar geleden - woensdag 7 juni 2017
Het aandeel zal weldra van de beurs worden geschrapt.

Heeft u ons eerste koopadvies gevolgd in november 2014, dan boekte u een winst van meer dan 43% in euro (jaarlijks gemiddeld 15,5%). Het aandeel zal weldra van de beurs verdwijnen.
Ga in op het bod.

 

Op het einde van de overnameperiode kondigde ChemChina aan ± 94,7% van de aandelen van Syngenta in handen te hebben. De Chinese groep overweegt nu nog meer aandelen te verwerven (wel en niet beursgenoteerd) om zo de kaap van 98% te bereiken. Vervolgens zou ze de annulering van de beursnotering kunnen aanvragen. Lukt dit niet, dan zal ChemChina overgaan tot een squeeze-out met uitsluiting van de overige minderheidsaandeelhouders die hun aandelen zullen uitbetaald krijgen. De overname zal uiteindelijk bijna 18 maanden in beslag genomen hebben sinds de aankondiging begin februari 2016. Rekening houdend met de geopolitieke (overname door een Chinees bedrijf) en politieke inzet (vrees voor een overdreven geconcentreerde markt en voor opgelegde prijzen aan de landbouwers) nam het meer tijd in beslag dan verwacht om de nodige toelatingen te verkrijgen. Bovendien wou ChemChina blijkbaar zo min mogelijk toegevingen doen, wat voor enorm veel discussie zorgde tussen de betrokken partijen. Maar uiteindelijk kon de geduldige belegger een fraaie winst boeken.

 

Koers op het moment van de analyse: 438,75 CHF

 

Het Zwitserse Syngenta is wereldwijd nummer 1 voor de productie en de commercialisering van fytosanitaire producten. De groep is tevens één van de belangrijkste spelers op de zadenmarkt. De groep wordt momenteel overgenomen door het Chinese ChemChina. 

Deel dit artikel