Analyse
Het ene overnamebod is het andere niet... 11 maanden geleden - dinsdag 20 juni 2017
Laat u niet misleiden.

Eind mei raadde Pfizer zijn aandeelhouders aan om niet in te gaan op het overnamebod van het Canadese beleggingsfonds TRC Capital. En eind maart adviseerde ook Exxon Mobil zijn beleggers om afstand te nemen van dit fonds. We raden u aan om op uw hoede te blijven.

TRC Capital doet wel vaker dergelijke voorstellen. Wees echter op uw hoede! De bedrijven waarop het fonds aast, zijn namelijk nooit zelf vragende partij. De geboden prijs van TRC Capital ligt immers vaak onder de beurskoers, dit om beleggers die de koers niet nagaan en ervan uitgaan dat ze (automatisch) een meerwaarde zullen boeken, in de luren te leggen. Voor Pfizer bood TRC Capital bijvoorbeeld 31,6 USD per aandeel, wat 4,27% onder de slotkoers van het labo was vóór de aankondiging van het bod. En zelfs wanneer de geboden prijs lichtjes boven de koers ligt, dan nog wordt het bod vaak verlengd totdat de beurskoers die prijs overtreft. Doel is de aandelen van een beursgenoteerd bedrijf binnen te rijven tegen een lagere prijs of om zich te verrijken met een snelle en zekere winst.

Ook geniet u in geval van een dergelijk bod niet dezelfde juridische bescherming als bij een normaal bod. Een "mini-tender" of "mini-bod" is namelijk een overnamebod op minder dan 5% van de aandelen van een bedrijf. En doordat het slechts een beperkt aantal aandelen betreft, kan de bieder ontsnappen aan een aantal richtlijnen opgelegd door de SEC (Securities and Exchange Commission).

Bij een dergelijk bod worden beleggers dus eigenlijk vaak om de tuin geleid. Indien u ooit zo'n voorstel wordt gedaan, raden wij u aan om extreem voorzichtig te zijn en vooral geen overhaaste beslissingen te nemen. Controleer eerst de beurskoers. Ligt die hoger dan het bod, ga er dan zeker niet op in. En lijkt de geboden prijs u interessant en wilt u uw aandelen verkopen, ga dan zeker de overnamevoorwaarden na, de datum waarop uw aandelen zullen worden uitbetaald en de mogelijke kosten die hierbij zullen komen kijken. En tenslotte, neem contact op met uw bankier of makelaar om er zeker van te zijn dat uw aandelen verkopen via een financiële tussenpersoon niet interessanter is.

 

Deel dit artikel