Analyse
Microsoft kon de overgang naar de cloud goed verteren 1 jaar geleden - woensdag 14 juni 2017
De koers is flink geklommen. Wat doet u het best met dit aandeel?

Het aandeel van Microsoft, dat bekendstaat om zijn Windows-besturingssysteem, is niet overgewaardeerd. U mag het aandeel houden. Zorg er echter voor dat het geen overdreven grote plaats inneemt in uw portefeuille.

 

Windows, een erg sterke basis

Dankzij Windows beschikt Microsoft over een marktaandeel van meer dan 90% in de besturingssystemen voor pc's. Deze activiteit is erg winstgevend en goed voor een meerderheid van de winst. Maar doordat de verkopen van pc's afnemen, gaan de resultaten stilaan bergaf. Bijgevolg is Microsoft op zoek naar nieuwe groeipolen en kent het hierbij een wisselend succes. Zo kon de groep zich nooit laten gelden in de smartphonesector, waaruit ze zich inmiddels terugtrok. Wel slorpte deze poging flink wat kapitaal op. De resultaten van het cloudaanbod liggen dan weer boven de verwachtingen. Ook wijzen we erop dat, al staat de groep financieel sterk, ze hierdoor de neiging heeft om een overdreven hoge prijs te betalen voor haar overnames (bv. LinkedIn).

 

Cloud: geslaagde overgang

De ontwikkeling op het vlak van de cloud (externe stockage en behandeling van informaticagegevens) kwam in 2014 in een stroomversnelling toen Satya Nadella, de voormalige directeur van de cloudtak, CEO werd. En ondanks dat de groep in dit domein toen fors achterop hinkte t.o.v. de concurrentie (Amazon, Salesforce, Google), bekleedt ze vandaag de 2e plaats na Amazon. Hoofdreden voor dit succes is het uitgebreide en trouwe klantenbestand. Tegen 2019 zou Microsoft uit deze activiteit, die in volle groei is, 30% van zijn omzet moeten putten (12% in 2016). Overigens zou de winst per aandeel in de loop van de volgende jaren volgens ons jaarlijks met 5 à 10% moeten klimmen dankzij een verwachte stijging van de winstgevendheid in deze tak (bijna nihil in 2017).

Al kan de groep niet altijd even snel inspelen op de technologische evolutie, toch namen de liquiditeiten jaarlijks met 9% toe over de laatste 10 jaar dankzij het grote en trouwe klantenbestand van de groep. Hierdoor staat Microsoft financieel sterk in zijn schoenen, kan het investeren in zijn ontwikkeling en zijn dividend jaarlijks optrekken. De vooruitzichten ogen naar onze mening rooskleurig en lijken deels in de koers opgenomen.

 

Koers op het moment van de analyse: 70,65 USD

Deel dit artikel