Analyse
Zal Air Liquide worden onttroond door het Duitse Linde en het Amerikaanse Praxair? 1 jaar geleden - dinsdag 20 juni 2017
Dit is goed mogelijk daar de twee groepen van plan zijn om te fuseren.

Het Duitse Linde, gespecialiseerd in industriële gassen, koestert een fusieproject met Praxair, actief in dezelfde sector. Komt het tot een fusie, dan zal hieruit 's werelds nieuwe nr. 1 ontstaan in industriële gassen en zal Air Liquide (dat Airgas overnam) van de troon worden gestoten. Het aandeel van Linde is correct gewaardeerd. Niet kopen.
HOUDEN.

Nieuwe leider?

Linde put zijn inkomsten grotendeels uit de productie en distributie van industriële gassen (zuurstof, waterstof, acetyleen…), die het verkoopt aan bedrijven uit de metaal-, chemie-, raffinage-, energie- en gezondheidssector. Linde en zijn Amerikaanse sectorspeler plannen om in het 2e halfjaar 2018 met elkaar in zee te gaan. Wel moeten de aandeelhouders van beide groepen dit project nog goedkeuren. De nieuwe entiteit zou Linde heten en in New York en Frankfurt noteren. De aandeelhouders zullen per aangehouden aandeel van Linde 1,54 aandeel van de nieuwe entiteit krijgen.

Een win-win deal

In 2016 boekte Linde bijna dubbel zoveel omzet als Praxair. De bedrijfsmarge bedroeg dat jaar echter slechts 11% terwijl dat bij Praxair 21% was. Ook zijn beide groepen geografisch gezien complementair: zo is Linde eerder aanwezig in Europa en Azië terwijl Praxair de helft van zijn verkopen in de VS en Brazilië boekt. De fusie zal dus zowel Linde als Praxair ten goede komen. Ook zouden er voor 1,2 miljard euro aan synergieën moeten worden gegenereerd. Wel zullen beide bedrijven belangrijke toegevingen moeten doen om de concurrentieautoriteiten tevreden te stellen (de sector is al erg geconcentreerd).

Mikken op waterstof?

Mogelijks wordt waterstof een nieuwe energiebron die o.m. zou kunnen dienen als brandstof voor auto's. Linde neemt (net als Air Liquide) in dit kader deel aan diverse projecten, al blijft dit nog beperkt. Autoconstructeurs tippen momenteel echter eerder op de elektrische en hybride auto. Bovendien zijn er op het vlak van waterstof nog flink wat hindernissen (risico's, kosten...). Indien deze nieuwe energiebron een succes wordt, zal het slechts op de lange termijn zijn vruchten afwerpen. Bijgevolg kan waterstof niet de enige reden zijn om in Linde te beleggen. Het aandeel beschikt over kwalitatieve fundamenten en verdient een plaats in uw portefeuille. Maar gezien de koersstijging van het afgelopen jaar, is het niet aantrekkelijk.

 

Deel dit artikel