Analyse
Amazon neemt Whole Foods Market over 1 jaar geleden - maandag 19 juni 2017
Met welke gevolgen voor de distributiesector? Voor Ahold Delhaize? Voor Wal-mart Stores? 

Voorlopig blijven onze adviezen voor Ahold Delhaize en Wal-Mart ongewijzigd.
Ahold Delhaize : kopen.
Wal-mart Stores : houden.

 

Vrijdag 16 juni zorgde de e-commercegigant Amazon voor een schokgolf in de distributiesector met de overname van de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods Market voor zo’n 12,3 miljard euro. Daarmee gooit de internetverkoper zich nu ook op grote schaal op de distributie via “stenen” winkels. Wat Amazon precies van plan is met de overname blijft voorlopig onbekend. Whole Foods is met zijn 400 winkels niettemin een maatje kleiner dan Ahold Delhaize en Wal-Mart stores in de VS en mikt vooral op het hogere segment. Op lange termijn is er mogelijk een impact maar in de onmiddellijke toekomst zal er door de overname door Amazon echter nauwelijks wat veranderen aan het Amerikaanse distributielandschap.

 

Koersen op het moment van de analyse
Ahold Delhaize : 16,85 EUR
Wal-Mart Stores: 75,24 USD

 

Ahold Delhaize is een Nederlands-Belgische supermarkt en e-commercegroep die met meer dan 6500 winkels onder 21 lokale uithangborden in 11 landen (VS, Nederland, België, Griekenland, Tsjechië, Servië, Roemenië, Luxemburg, Duitsland Portugal, Indonesië) wekelijks meer dan 50 miljoen klanten bedient. Is één van de grootste voedingsdistributeurs ter wereld.

 

Wal-Mart Stores is een Amerikaanse supermarktgigant, wereldwijd nummer 1 met een dominante positie in de VS. Ook aanwezig in Canada, het VK en 25 landen in Centraal-Amerika, Afrika en Azië.

 

 

Deel dit artikel