Analyse
Western Union heeft moeite om uit het dal te kruipen 1 jaar geleden - donderdag 4 mei 2017
En de markten twijfelen eraan of de groep in staat is opnieuw met groei aan te knopen.

Ondanks het recente resultaat houdt de onzekerheid aan. De koers houdt echter deels rekening met deze moeilijkheden. HOUDEN.

 

Western Union had begin dit jaar aangekondigd dat 2017 moeilijk zou worden wat de omzet, marge en winst betreft. En het recente resultaat bevestigt dit. In het 1e kwartaal boerde de groepsmarge (zonder herstructureringskosten) achteruit tot 19,5% (t.o.v. 19,9% een jaar voorheen) en trappelde de omzet ter plaatse, afgestraft door de wisselkoerseffecten. Wel kon de groep sneller herstructureren (investeringen in de technologie, productiviteit opdrijven...) en verwacht ze de eerste vruchten hiervan tegen eind dit jaar. Maar momenteel kan men moeilijk inschatten of dit voldoende zal zijn om de groep nieuw leven in te blazen voor de lange termijn. Vooral gezien de sector te maken krijgt met nieuwe concurrenten, die lagere prijzen bieden. Zo deed het Chinese Alibaba een bod op MoneyGram (wereldwijde nr. 2 in de sector) en dreigt de groep, eens ze onder Chinese vlag zal varen, voor Western Union nog een sterkere concurrent te worden. Niettemin handhaven we onze winstramingen op 1,55 USD voor 2017. Voor 2018 tippen we op een stijging van slechts 3% tot 1,60 USD.

 

Koers op het moment van de analyse: 19,26 USD

 

Met een marktaandeel van 20% is het Amerikaanse Western Union (WU) de wereldleider in geldtransactiediensten via niet-bancaire weg. WU biedt particulieren de mogelijkheid om geld over te maken aan particulieren elders ter wereld, zonder dat een van de partijen over een bankrekening hoeft te beschikken. Via een netwerk van ruim 500 000 agenten is 80% van de omzet dan ook afkomstig van die particulieren. De concurrentie bestaat uit enerzijds MoneyGram en anderzijds de banksector.

Deel dit artikel