Analyse
Sipef kondigt kapitaalverhoging aan 1 jaar geleden - maandag 8 mei 2017
De Belgische plantageholding wil 89 miljoen euro ophalen om twee overnames te financieren.

Niet meedoen. De koers houdt rekening met de winstvooruitzichten. Verkoop uw voorkeurrechten op de beurs. Als de transactiekosten daarbij te hoog uitvallen, wacht u beter de uitkering (op 29 mei) van de opbrengst van de verkoop van de scrips af.

 

Verdere uitbreiding in Indonesië

Sipef (63,00 EUR) verwerft 95% van de aandelen van DMIL, een oliepalmplantage gelegen in de provincie Zuid-Sumatra. Aangezien ze centraal ligt t.o.v. drie andere plantages, is dit een strategische keuze die Sipef in staat moet stellen het beheer en de ontwikkeling van de verschillende plantages te optimaliseren. Daarnaast nam Sipef recentelijk ook een bijkomend belang van 47,71% in PT Agro Muko, een palmolie- en rubberplantage die gelegen is in de provincie Bengkulu (ook op Sumatra).

Modaliteiten kapitaalverhoging

Op 4 mei nabeurs werden coupon nr. 9 (voorkeurrecht) en coupon nr. 10 (dividend over 2016) onthecht. Met 11 voorkeurrechten kunnen 2 nieuwe aandelen Sipef gekocht worden tegen 54,65 EUR per aandeel. Op basis van de slotkoers op 3 mei, en rekening houdend met de onthechting van het voorkeurrecht en het dividend over boekjaar 2016 (0,875 EUR netto), bedraagt de korting 11%. Nog tot en met 19 mei kunt u de voorkeurrechten verhandelen op Euronext Brussel en aan uw bank laten weten of u al dan niet aan de kapitaalverhoging meedoet. Voorkeurrechten die niet werden uitgeoefend en die niet werden verkocht via de beurs, zullen omgezet worden in scrips en op 22 mei verkocht worden aan institutionele beleggers. De opbrengst daarvan gaat naar de houders van de niet-uitgeoefende (en evenmin op de beurs verkochte) voorkeurrechten. De nieuwe aandelen (volledig dividendgerechtigd over 2017) worden op 24 mei geleverd en zullen vanaf die datum op Euronext Brussel noteren.

 

Koers op het moment van de analyse : 63,19 EUR

 

Sipef is een Belgische agro-industriële vennootschap met meerderheidsparticipaties in tropische plantagebedrijven in o.a. Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea en Ivoorkust die ze beheert en uitbaat. Produceert vooral palmolie en rubber.

 Deel dit artikel