Analyse
Is het enthousiasme van de markten voor Celyad gerechtvaardigd? 1 jaar geleden - vrijdag 5 mei 2017
De producten in ontwikkeling van de biotech bevinden zich namelijk in een vroegtijdig stadium.

Na een daling in 2016 zette Celyad sinds begin 2017 één van de beste prestaties neer van de beurs van Brussel (+82%). Dit is o.m. het gevolg van een positiever sentiment t.o.v. zijn sector. Ook staat de groep momenteel in de belangstelling daar ze een partnership sloot met Novartis. In de portefeuille steken echter onvoldoende producten in ontwikkeling. Ook bevinden deze zich in een vroegtijdig stadium. De markten zijn dus overenthousiast en het aandeel te riskant. Vermijden.

 

De biotechgroep Celyad werd opgericht in 2007 en is actief in stamceltherapieën voor de behandeling van hartziekten en kankers. Ze staat vooral bekend om C-Cure, een regeneratieve therapie waarbij nieuwe hartcellen worden aangemaakt: het resultaat van fase III van de klinische testen dat een jaar geleden werd onthuld, stelde echter teleur en C-Cure flopte. Sindsdien focust Celyad op immuno-oncologie. Hierbij wordt kanker behandeld door het immuunsysteem te stimuleren om chemotherapie te vermijden (waarbij gezonde cellen worden aangetast).

 

Allogene benadering

De meeste bedrijven actief in de immuno-oncologie hanteren een autologe aanpak: er worden cellen genomen van de patiënt, deze worden gekweekt en opnieuw ingespoten in de patiënt. Celyad hanteert een allogene aanpak: het gebruikt cellen afkomstig van donors. Hierdoor is de procedure simpeler en liggen de kosten lager.

Het octrooi van Celyad op zijn technologieplatform om allogenische en immuno-oncologische behandelingen te ontwikkelen, werd al 4 maal aangevochten door de concurrentie. Maar telkens werden de aantijgingen verworpen.

 

Weinig gevulde pipeline

De groep beschikt over slechts één immuno-oncologische behandeling in de klinische testfase: NKR-2. Voor 2 types bloedkanker werd enkel de eerste fase afgerond. En voor 5 andere aandoeningen zijn de testen amper begonnen (vaste tumors). Bovendien komen in de oncologie de meeste tegenslagen voor. Momenteel is er maar 1 kans op 7 dat NKR-2 ooit op de markt zal worden gebracht. Ook zal dit zeker niet voor 2020 zijn. In afwachting beschikt Celyad over meer dan 80 miljoen cashmiddelen en kan het rekenen op een paar extra miljoenen dankzij een partnership dat recentelijk met Novartis werd gesloten. De groep zou het zo nog zeker 2 jaar kunnen uitzingen.

Deel dit artikel