Analyse
Agfa-Gevaert boekte een degelijk 4e kwartaal 2016 maar het 1e kwartaal 2017 stelde teleur 1 jaar geleden - dinsdag 9 mei 2017
We wijzigen ons advies.

De verkopen blijven achteruit boeren en de winst kelderde met 25% tot 0,04 EUR per aandeel. Overigens klom de koers op een jaar tijd met bijna 50%, wat te danken is aan de jarenlange herstructureringen. Opdat de koers verder zou kunnen klimmen, moet Agfa nu zijn verkopen opkrikken. Maar gezien deze volgens ons niet voor 2019 zullen toenemen, zal het nu correct gewaardeerde aandeel wellicht nog amper hoger gaan. Bijgevolg wijzigen we ons advies: niet meer kopen.
HOUDEN.

Verkopen moeten aantrekken

In het 1e kwartaal 2017 boerde de omzet van Agfa verder achteruit (met 2,5% of 4,2% zonder wisselkoerseffecten). Dit is erger dan we hadden verwacht, maar op zich vooral te wijten aan de voorraadaanpassingen van de distributeurs in de printactiviteiten (divisie healthcare), die het eind 2016 vrij goed hadden gedaan. In de inkjet-activiteiten (grafische divisie) en IT-oplossingen (healthcare), die de groeimotoren zijn en in de toekomst zullen blijven, boekte de groep aanmoedigende resultaten. Globaal valt de omzet in de grafische divisie minder fors terug (-4,1% in het 1e kwartaal zonder wisselkoerseffecten, na -6,3% in 2016). De analoge producten (in structureel verval) zijn vandaag nog slechts goed voor 10% van de verkopen.

Niet vóór 2019

Slaagt Agfa erin zijn verkopen te stabiliseren over de 2 volgende boekjaren, dan zal dat al een mooie prestatie zijn. En als de bedrijfsmarge voor afschrijvingen rond de 10% uitkomt, dan zou de winst per aandeel in 2017 en 2018 ±0,50 EUR bedragen. Desondanks moet men niet op een dividend rekenen (Agfa beschikt hiervoor over onvoldoende middelen). Bovendien zal de koers, gezien deze nu al een stuk boven de boekwaarde ligt (voor eind 2017 ramen we die op 1,80 EUR per aandeel), enkel nog verder hoger gaan als de verkopen fors toenemen. Volgens ons valt er vóór 2019 echter geen stijging van de verkopen te verwachten.

Geruststellende balans

Gezien Agfa sinds eind 2016 helemaal schuldenvrij is en zijn activiteiten vrij rendabel zijn, zullen de netto cashmiddelen verder toenemen en zal de groep in staat zijn om de zware lasten gelinkt aan het pensioenplan (geërfd uit het verleden) en die een groot deel van de liquiditeiten opslorpen, te torsen.

Koers op het moment van de analyse: 4,93 EUR

Agfa Gevaert is een Belgische groep die een uitgebreid assortiment van analoge en digitale beeldvormingssystemen en IT-oplossingen voor de grafische industrie en de gezondheidszorg (ziekenhuizen) ontwikkelt.

Deel dit artikel