Analyse
We volgen vanaf nu het aandeel van PostNL, dat eerder het bod van bpost verwierp 1 jaar geleden - donderdag 6 april 2017
De groep moet nu haar ontevreden aandeelhouders overtuigen hun biezen niet te pakken.
We volgen vanaf nu het aandeel van PostNL, dat eerder het bod van bpost verwierp

We volgen vanaf nu het aandeel van PostNL, dat eerder het bod van bpost verwierp

Gezien haar sterke positie in de pakjesverzending en de terugkeer van het gulle dividendrendement, kan PostNL hier echter in slagen Het aandeel beschikt nog over stijgingspotentieel.
KOPEN.

 

Voor een vrije markt

De Nederlandse overheid is geen aandeelhouder meer van PostNL. België heeft wel nog een belang in bpost. Net door dit verschil liep de toenaderingspoging spaak. De Nederlandse overheid vindt het namelijk erg belangrijk dat op de postmarkt vrije concurrentie heerst. De invloed die de Belgische staat had kunnen uitoefenen op de nieuwe entiteit, kon voor Nederland dus niet door de beugel. De staat deed er bijgevolg alles aan opdat PostNL onafhankelijk zou blijven en een logistieke dienstverlener zou worden.

 

Ontevreden aandeelhouders

PostNL snapt de ontgoocheling van zijn aandeelhouders, voor wie het overnamebod een meerwaarde had kunnen betekenen. De groep haalt dus alles uit de kast om ze te overtuigen haar de rug niet toe te keren. 

Zo zal ze weer een dividend uitkeren (laatste dateert van 2012) en sneller kosten uitsparen (115 miljoen euro extra over 2017-20) om haar achterstand op het vlak van winstgevendheid t.o.v. haar Europese rivalen in te halen.

 

Beursgenoteerd aandeel

Net als zijn sectorgenoten lijdt PostNL onder het structureel verval van zijn historische activiteit. Wel is de groep inmiddels een sterke speler in pakjesverzending en doet ze het zelfs beter dan de concurrentie (o.a. dankzij de aanwezigheid in Nederland van online spelers als Coolblue, Bol.com…). Met die troef houdt de koers onvoldoende rekening, alsook met het puike dividendrendement. We tippen op een dividend van 0,20 EUR bruto in 2017 en 0,30 EUR bruto in 2018, goed voor een rendement van 6,8% bruto (t.o.v. 3,7 % gemiddeld voor de Europese postaandelen). Het aandeel is dus ondergewaardeerd en bijgevolg raden we u aan te kopen.

 

Koers op het moment van de analyse: 4,45 EUR

Deel dit artikel