Analyse
IBM ontgoochelt in het 1e kwartaal en is voorzichtig voor het volgende 1 jaar geleden - donderdag 20 april 2017
Wel handhaaft het zijn doelstelling voor heel 2017.

De huidige onzekerheid weegt op de koers. Profiteer van deze zwakte, die volgens ons tijdelijk is. KOPEN.

 

Eerste moeilijk halfjaar

Over de laatste jaren nam IBM afscheid van diverse activiteiten om 4 veelbelovende segmenten te ontwikkelen: cloud, gegevensanalyse, veiligheid en mobiliteit. Deze activiteiten genereren 42% van de omzet (t.o.v. 37% een jaar geleden).

Maar de transformatie gaat niet zonder slag of stoot en weegt op het resultaat. In het 1e kwartaal viel de omzet voor de 20e maal op rij terug (-3%) en klom de winst per aandeel met slechts 1% (op vergelijkbare basis). En het 2e kwartaal oogt niet veel beter: zo voorziet de groep een winstdaling van 7% (vergelijkbare basis).

 

Doelstellingen gehandhaafd

Niettemin bevestigt IBM zijn winstdoelstelling per aandeel voor heel 2017 (minstens 13,80 USD t.o.v. 13,59 in 2016; vergelijkbare basis). De groep verwacht namelijk een trendommekeer in het 2e halfjaar, gedragen door de steeds betere prestaties van de 4 activiteiten waarop ze nu focust en die winstgevender zijn dan de historische activiteiten.

Desondanks valt in de volgende jaren geen overdreven sterke groei te verwachten: de groep mikt op een volgens ons haalbare stijging van 0 à 5% van de omzet en van 5 à 10% van de winst per aandeel.

 

Ondergewaardeerd

Al verloopt de transformatie van de groep wat moeizamer dan verwacht, toch zijn de winstvooruitzichten volgens ons degelijk en verdient het aandeel bijgevolg een hogere waardering. Momenteel is het naar onze mening immers overdreven afgestraft.

De koers bedraagt inderdaad iets meer dan 13 maal de verwachte winst per aandeel voor 2017 (t.o.v. gemiddeld 23 voor Amerikaanse aandelen). Bovendien bedraagt het dividendrendement ongeveer 3,5% bruto.

Verder is de groep, daar ze financieel gezien stevig in haar schoenen staat, van plan om het dividend in de loop van de volgende jaren regelmatig op te trekken en tegelijk geregeld eigen aandelen in te kopen.

 

Koers op het moment van de analyse: 161,69 USD

 

IBM is één van de belangrijkste leveranciers wereldwijd van IT-diensten en software voor bedrijven. De groep mikt om haar groei te boosten op de ontwikkeling van haar aanbod op het vlak van cloud computing, gegevensanalyse, mobiliteit en veiligheid.

Deel dit artikel