Analyse
Ericsson: nog meer herstructeringen 1 jaar geleden - vrijdag 7 april 2017
De groep kondigt alweer reorganisatiemaatregelen aan die kosten met zich zullen meebrengen en het resultaat 2017 in het rood zullen duwen.

Wel zou Ericsson vanaf 2018 moeten herstellen. HOUDEN.

 

De nieuwe CEO kondigt alweer reorganisatiemaatregelen aan om Ericsson op de goede weg te helpen nadat in 2016 de omzet en winstgevendheid terugvielen, het marktaandeel slonk, de CEO de laan werd uitgestuurd en het dividend kelderde (-73%). Ericsson zal nu focussen op zijn kernactiviteit (apparatuur voor telecomnetwerken, 74% van de omzet) en het internet der dingen. De activiteiten die chronisch verlies lijden (media-apparatuur, cloud-apparatuur) zullen mogelijks worden afgestoten. Bijgevolg zullen in 2017 zware herstructureringslasten, afwaarderingen en provisies worden opgetekend (vooral in het 1e kwartaal) voor een totaal bedrag dat wel eens 2,2 miljard zou kunnen bereiken. Is dit echter voldoende opdat de groep duurzaam zou herstellen? De directie wil de beleggers geruststellen en voorziet een forse resultaatstijging in 2018 en een verdubbeling van de bedrijfsmarge t.o.v. van 2016 (6,2%). Een volgens ons haalbare doelstelling rekening houdend met de prestaties uit het verleden en de uitrol van het 5G-netwerk vanaf 2019. We tippen op een verlies van 1,90 SEK per aandeel in 2017 en een winst per aandeel van 2,40 SEK in 2018.

 

Koers op het moment van de analyse: 58,70 SEK

 

Het Zweedse Ericsson verkoopt apparatuur voor vaste en mobiele telefonienetwerken, beheersoftware voor diezelfde netwerken, en diensten die zich in de eerste plaats richten tot telecomoperatoren. De groep is zowat overal ter wereld aanwezig, in het bijzonder in Europa en in de VS.

Deel dit artikel