Analyse
Zoals elk kwartaal keert Total een dividend uit 1 jaar geleden - woensdag 22 maart 2017
Eens te meer kunt u kiezen tussen een uitbetaling in effecten of in cash.

Kiest u voor het dividend in aandelen, dan bedraagt de aankoopkoers per nieuw aandeel 44,64 EUR.

 

Voorwaarden

Aangezien het brutodividend 0,61 EUR bedraagt, geven 74 bestaande aandelen (0,61 EUR x 74 = 45,15 EUR) recht op 1 nieuw aandeel. Het aandeel gaat ‘ex-dividend’ op 20 maart en vanaf dan kunt u tot en met 29 maart uw keuze doorgeven aan uw financiële tussenpersoon. Wacht daar niet te lang mee, want sommige financiële tussenpersonen sluiten de keuzeperiode wat vroeger af om de nodige administratie rond te krijgen.

 

Geen fiscaal voordeel

Of u nu voor een uitkering in contanten of in aandelen kiest, u betaalt in beide gevallen eerst de Franse bronheffing en dan de Belgische roerende voorheffing (30%). De Franse bronheffing bedraagt normaal 30%, tenzij u in orde bent met de formaliteiten om te genieten van het dubbelbelastingverdrag met Frankrijk.
In dat geval betaalt u slechts 15%. Kiest u voor aandelen, dan zal uw bank de verschuldigde taksen van uw cashrekening afhouden.

 

Verkies cash boven aandelen

Aangezien we het aandeel Total momenteel niet koopwaardig vinden (ons advies luidt “houden”), zouden we onze positie in Total niet uitbreiden en raden we u aan om te opteren voor een dividend in contanten. Geef tijdig uw keuze door. De uitbetaling van het dividend en de notering van de nieuwe aandelen vindt plaats op 6 april.

Deel dit artikel