Analyse
RealDolmen boekt winst, is schuldenvrij maar het aandeel noteert onder zijn boekwaarde 1 jaar geleden - vrijdag 17 maart 2017
Wat moet men hiervan denken?

RealDolmen is in staat flink wat liquiditeiten te genereren in de loop van de volgende boekjaren, o.a. dankzij de belastingkredieten en het feit dat het weinig moet investeren. Ook is de groep schuldenvrij. De koers zal dus wellicht tot in de buurt van de boekwaarde klimmen. Houden.

 

Meer dan 1000 klanten

RealDolmen is een ICT-integrator ontstaan uit de fusie (in 2008) van Real Software (begin jaren 2000 bijna failliet) en Dolmen (vroegere IT-divisie van Colruyt). Zijn activiteiten gaan van consultancy tot outsourcing. Net als bij de concurrentie wordt de groei getrokken door 4 factoren: de algemene invoering van de cloud, Big Data (gegevensanalyse), Bring your own device  (persoonlijke apparatuur gebruikt in professionele omgeving) en SaaS (gehoste software). De groep telt meer dan 1000 klanten (vooral KMO's) uit alle sectoren.

 

Goede tendens zet zich verder

In de loop van het boekjaar 2015-16 (sluiting: 31/03) klommen de verkopen met 5,7% en de bedrijfsmarge van 3,8 tot 4,5% dankzij de efficiëntieverbetering, de kostenbesparingen en de grotere selectiviteit (voorkeur voor winstgevende contracten). Dit boekjaar bevestigt die tendens. Want al boerde de bedrijfsmarge in het 1e halfjaar achteruit (tot 3,3%), tegelijk ging de omzet flink hoger (+9,5%).

 

Voor dit en volgende boekjaren

Voor het 2e halfjaar van dit boekjaar voorziet RealDolmen een terugval in de tak outsourcing/verkoop van hardware en licenties van derden (55% v.d. omzet). De omzet daalde in het 3e kwartaal al met 4,3% en viel in het 4e mogelijks nog verder terug. Toch zal de omzet dit boekjaar o.i. lichtjes klimmen. En gezien de tak consultancy (45% v.d. omzet) seizoensgebonden is (vraag neemt af in de zomermaanden) en het 2e halfjaar meer werkdagen telt dan het 1e, zal de groepsmarge over het hele boekjaar uitkomen op bijna 5 %, goed voor een winst per aandeel van 2,20 EUR (bekendmaking op 9/6). En gezien de groep 30% van de bedrijfswinst uitkeert, zou het dividend 0,45 EUR netto moeten bedragen (rendement: 1,7% netto).

Voor de volgende jaren verwachten we geen sterke omzetstijging. Ook beschikt de marge over een beperkt potentieel (voor volgend boekjaar is een winst per aandeel van 2,40 EUR mogelijk).

Deel dit artikel