Analyse
Onze tips om winnend in Amerikaanse aandelen te beleggen 1 jaar geleden - woensdag 22 maart 2017
Wall Street stapelt de records op, dus let op...
Wees op uw hoede wanneer u fondsen en aandelen kiest!
Onze tips om winnend in Amerikaanse aandelen te beleggen

Onze tips om winnend in Amerikaanse aandelen te beleggen

Amerikaanse aandelen blinken uit in vertrouwen. Zo doorbrak de populaire S&P 500-index voor het eerst de magische 2 400-grens. Ook de Dow Jones verbrak records. Hij kwam uit op 21 169 punten op 1 maart. En de index van de technologische aandelen, de Nasdaq, brak zijn eigen record en steeg op jaarbasis met grofweg 28%.
Na de scherpe stijging van de voorbije maanden beperkt u uw blootstelling tot Amerikaanse aandelen beter tot 10% van uw portefeuille.

 

Dreigingen...

Het is een feit dat de Amerikaanse beurs op dit moment niet goedkoop is. De koers van de aandelen houdt al rekening met heel wat goed nieuws waarvan het niet zeker is dat alles ook daadwerkelijkheid waargemaakt zal worden. Aandelen zijn sinds de verkiezing van Donald Trump enorm gestegen, maar zal die laatste al zijn beloften kunnen nakomen? En riskeren zijn protectionistische maatregelen niet in het nadeel te spelen op lange termijn? Worden de verwachtingen niet ingelost, dan zou het beleggerssentiment snel kunnen omkeren en zouden de koersen een ander verloop kunnen kennen.

Ook de sterke dollar vormt een dreiging. En dat heeft Trump niet graag want een sterke dollar kan de Amerikaanse concurrentiepositie en dus de economie verzwakken. Hoewel we niet meteen een daling van de dollar verwachten, bestaat de kans dat het groene biljet op middellange termijn in waarde zal afnemen tegenover de euro. En dat zal voor de beleggers in Europa wegen op het rendement van de Amerikaanse aandelen.

 

Maar ook heel wat troeven!

De Verenigde Staten beschikken ook over voldoende troeven om interessant te blijven. Ze beschikken van alle geïndustrialiseerde landen over de meest dynamische economie. De mooie winstresultaten van de ondernemingen in tal van sectoren en de lage werkloosheid (4,8%) zijn tekenen dat de Amerikaanse economie blaakt van gezondheid.

Ook de hogere olieprijzen zijn gunstig voor het land want de omvangrijke energiesector begint haar investeringen, die invloed hebben op de industriële productie, terug op te drijven.

Onze verwachting is dan ook dat de economische groei verder zal aantrekken. We gokken op een groei van 2% voor dit jaar en van 2,3% voor 2018. Een stuk hoger dan die van de eurozone waar we slechts een groei van 1,4% verwachten de komende jaren.

 

10% van uw portefeuille

Rekening houdend met de goede gezondheid van de Amerikaanse economie en van de Amerikaanse bedrijven blijven Amerikaanse aandelen onmisbaar in uw portefeuille.

Toch kunnen we niet ontkennen dat de Amerikaanse beurs er al een forse klim heeft opzitten. Dat verhoogt het risico op een tijdelijke inzinking. Het is daarom beter om uw blootstelling aan Amerikaanse aandelen te beperken tot 10% van uw portefeuille (en zelfs 5% als u een defensief profiel hebt). Zo blijft u profiteren van de goede vorm van de Amerikaanse economie.

 

Aandelenfondsen zorgen voor een goede spreiding

Wilt u op een comfortabele manier in aandelen beleggen, dan brengt een fonds soelaas. Met de aankoop van een fonds koopt u in feite een goed gediversifieerde aandelenportefeuille.

Ter illustratie: met het fonds Legg Mason CB US Large Cap Growth belegt u in een vijftigtal aandelen. Dat zorgt automatisch voor de nodige spreiding. Bovendien geeft u het beheer uit handen en maakt de fondsenbeheerder alle beslissingen voor u.

Meer dan 400 fondsen beleggen in Amerikaanse aandelen. Kiezen lijkt op het eerste gezicht geen evidente opgave. En de fondsen verschillen sterk in kwaliteit. Vergelijken we simpelweg de rendementen op vijf jaar, dan zien we dat slechts één op de tien fondsen een beter rendement haalt dan die van de brede markt. De redenen hiervoor zijn legio.
– Heel wat fondsbeheerders trachten een beter rendement dan de markt te bekomen door meer belang te hechten aan aandelen die ze als veelbelovend inschatten of door het belang van waarden die volgens hen vermoedelijk minder goed zullen presteren te beperken of zelfs achterwege te laten. Maar vaak nemen ze meer foute beslissingen dan juiste, wat nadelig is voor het rendement van het fonds.
– Sommige fondsen rekenen te hoge beheerskosten aan. Zo betaalt u maar liefst 3,4% lopende kosten voor WIP Opportunistic Equity, terwijl u voor de tracker iShares Core S&P 500 ETF slechts 0,07% betaalt. Het rendement van het fonds van Oppenheim moet jaarlijks dus al 3,33% hoger liggen om beter te presteren dan dat van de beursgenoteerde tracker. Iets waar het volgens ons nooit in zal slagen.

 

ONZE FAVORIETE FONDSEN

iShares Core S&P 500 ETF

Deze tracker belegt in de 500 belangrijkste Amerikaanse aandelen, en dat tegen slechts 0,07% beheerskosten per jaar. Het is een van de meest performante fondsen in zijn categorie

Met het fonds komt u niet voor onaangename verrassingen te staan. De beheerders stellen zich tevreden met het kopiëren van de S&P 500, de index die de 500 belangrijkste Amerikaanse aandelen bevat, zonder meer eruit te willen halen. Een gebrek aan ambitie dat hen op termijn duur te staan zal komen? Niet echt! Het is voor een fonds erg moeilijk om het beter te doen dan de markt. Bewijs daarvan is de tracker van iShares, die vaak tot de performantste fondsen in zijn categorie behoort. Ook positief: de fiscaliteit. De tracker pot de ontvangen dividenden op, waardoor u geen dubbele roerende voorheffing betaalt zoals het geval is bij tal van andere trackers.

 

DPAM CAP B Equities US Dividend

Dit is een van de weinige actief beheerde fondsen dat erin slaagt om een concurrerend rendement te behalen. De jaarlijkse kosten (1,43%, al afgetrokken van het rendement) zijn redelijk.

Het fonds is een specialist in het selecteren van aandelen met een hoog dividendrendement. Een strategie die tamelijk goed rendeert, maar, en dat is zeldzaam, als die strategie plots minder goed zou werken door veranderende marktomstandigheden, dan kunnen de beheerders het geweer van schouder veranderen. En dat is toch wel een troef. Het fonds bestaat in euro en in dollar. Omdat het rendement identiek is, geeft u beter de voorkeur aan de versie in euro, tenzij u dollars hebt die u moet herbeleggen. Zo vermijdt u de wisselkosten.

 

LM CB US Large Cap GROWTH

De jaarlijkse kosten (1,74%, al afgetrokken van het rendement) liggen in de bovenmarge, maar worden gecompenseerd door de knowhow van de beheerders.

Het fonds is ook een van de weinige actief beheerde fondsen dat erin slaagt om standvastig goede resultaten te boeken. Net als de tracker van iShares belegt dit fonds in de grootste Amerikaanse aandelen. Maar u moet hier voor de samenstelling van de portefeuille van het fonds vertrouwen op de keuze van de beheerder. Hij schuwt er niet voor om meer belang te hechten aan de sectoren waarin hij gelooft. Technologische aandelen, consumptieaandelen en farmaceutische aandelen vertegenwoordigen zo drie vierde van de portefeuille. Het fonds kiest systematisch voor bedrijven met een dominante positie in hun respectievelijke domeinen.

 

ONZE FAVORIETE AANDELEN

Deze aandelen zijn interessant, op voorwaarde dat u al een gediversifieerde portefeuille hebt samengesteld. We kozen hier voor de interessantste aandelen voor wie wil starten met een portefeuille belegd in Amerikaanse aandelen.
Ontdek nog meer Amerikaanse aandelen aan de hand van onze aandelenselector.

 

Intel

Intel domineert de markt van de microprocessors voor computers. Verder heeft het ook een sterke positie in de markt van de processors voor servers.

Door de technologische kwaliteit van zijn producten haalde Intel in 2016 een beter dan verwacht jaarresultaat. De structureel dalende inkomsten uit de pc-verkopen worden ruimschoots gecompenseerd door hogere inkomsten uit de verkoop van processors voor servers. Ook al is de koers sinds een jaar gestegen (+25%), houdt het aandeel nog een interessant haussepotentieel in.

 

Exxon Mobil

Exxon is de grootste privé-oliemaatschappij ter wereld. De groep bestrijkt de volledige cyclus: ontginning, raffinage, petrochemie en distributie.

Terwijl de meeste grote oliemaatschappijen minder investeren, rekent Exxon op de stijging van de olieprijzen om haar investeringen op te voeren in 2017. Een goede beslissing als je het ons vraagt want zo zal Exxon over een aantrekkelijker, meer gediversifieerde portefeuille beschikken en meer waarde kunnen creëren voor de aandeelhouder. Om de aandeelhouders in de watten te leggen, keert Exxon een hoog dividend uit (3,70% bruto).

 

IBM

IBM is een van de grootste leveranciers ter wereld van computersoftware en -diensten bestemd voor bedrijven. Om haar groei nieuw leven in te blazen, gokt de groep op de uitbreiding van haar aanbod op het vlak van cloud computing, gegevensanalyse, mobiliteit en veiligheid.

Na gedurende vele jaren een daling te hebben opgetekend, is de koers van IBM sinds 2016 aan een klim bezig. Het rendement van het aandeel over de voorbije twaalf maanden bedraagt 40%. En volgens ons is die klim nog niet ten einde rekening houdend met het feit dat 2017 er op zakelijk vlak beter uitziet dan 2016. IBM is op de meeste markten waarop het actief is het nummer 1 en kan met zijn aanbod de concurrentie het vuur aan de schenen leggen. De groep staat financieel stevig en zal een flink deel van de winst blijven uitkeren via de inkoop van aandelen en via een dividend.

 

General Electric

General Electric is een diverse industriële groep. Ze produceert machines voor de energiesector en de sector voor afvalwaterbehandeling en is ook actief in de luchtvaart (motoren), de gezondheid (o.a. medische beeldvorming), enzovoort.

De groep stootte gedeeltelijk haar financiële tak af om zich meer te focussen op de industrie en ziet vooral brood in de uitrol van software oplossingen voor de industrie. De transformatie via het afstoten en overnemen van bedrijfsactiviteiten zal op korte termijn echter wegen op de winstgevendheid. Niettemin zullen de winstverwachtingen, gesteund door haar softwarediensten en de overname van Baker Hugues (olie-infrastructuur), de komende jaren hoger liggen. Het aandeel beschikt aan de huidige koers over voldoende potentieel.

Deel dit artikel