Analyse
Fagron focust opnieuw op omzetgroei 1 jaar geleden - vrijdag 24 maart 2017
De koers klom op een maand tijd met meer dan 15% zonder duidelijke reden.

Na de kapitaalverhogingen van 2016 tracht Fagron opnieuw zijn activiteiten te ontwikkelen. Maar het aandeel is duur en riskant.
Vermijden.

De groep sloot 2016 af met een omzetdaling van 1,3% en een verlies van 0,38 EUR per aandeel door de hoger dan verwachte waardeverminderingen op de Amerikaanse activiteiten. Zonder dit element viel de winst met 60% terug tot 0,55 EUR per aandeel (in lijn met Fagrons verwachtingen). Dankzij de kapitaalverhoging nam de schuld met 46% af, wat nog altijd hoog is. En wellicht zal hier weinig verandering in komen want de winstgevendheid zal de komende jaren amper stijgen (geen verdere kostenbesparingen mogelijk). En al nemen de interestlasten nog af (dankzij de schuldafbouw), enkel de omzet zal de winst hoger kunnen drijven. De groep hoopt dat de verkopen in de VS een dieptepunt hebben bereikt (gedrukt door lagere vergoeding voor niet steriele bereide geneesmiddelen, waardoor de groep in 2015-16 in grote moeilijkheden terechtkwam). Draait de Amerikaanse fabriek voor steriele bereidingen dit jaar op volle toeren, dan zou de winst in 2017 op 0,60 EUR en in 2018 op 0,66 EUR (ondanks toenemende concurrentie in de VS) kunnen uitkomen. Maar gezien de koers 4,3x de verwachte boekwaarde bedraagt en voor 2017 geen dividend is voorzien (liquiditeiten benut om de schuld af te bouwen), is het aandeel te duur.

Koers op het moment van de analyse: 11,98 EUR

 

Fagron is een Belgisch bedrijf dat farmaceutische grondstoffen en bereidingen produceert voor apotheken, ziekenhuizen enz.

 

 

Deel dit artikel