Analyse
EDP maakte een fraai resultaat bekend voor 2016 dat iets hoger dan de verwachtingen is 1 jaar geleden - woensdag 15 maart 2017
En de groep blijft over mooie troeven beschikken.

 Het aandeel is nog steeds goedkoop. KOPEN.

 

De winst 2016 (0,26 EUR per aandeel) klom met 5% t.o.v. de winst 2015 (boven de verwachtingen) vooral dankzij de sterke daling van de belastingvoet en betere prestaties op operationeel niveau. En al viel de Ebitda met 4% terug, dit is te wijten aan het feit dat in 2015 meer uitzonderlijke inkomsten werden vergaard dan voorzien (afkomstig van aan- en verkoop van activa). Zonder die elementen nam de Ebitda met 6% toe, wat hoger is dan het beoogde gemiddelde van 3% per jaar tegen 2020. Dit is te danken aan de toegenomen productiecapaciteit (+4%) vooral op het vlak van windenergie en energie uit waterkracht, het goede kostenbeheer en de gunstige weersomstandigheden. Het financiële resultaat kelderde met 7% door de vervroegde terugbetaling van de schuld (waardoor de groep in de toekomst zal kunnen besparen). Wel vielen de interestlasten dankzij de schuldafbouw en lagere gemiddelde financieringslast met 14% terug. EDP blijft echter over mooie troeven beschikken: het is actief in groene energie, geografisch goed gediversifieerd en keert een gul dividend uit. In 2017 zal het verder focussen op de schuldafbouw. We verlagen onze winstramingen tot 0,23 EUR in 2017 (t.o.v. 0,24 voorheen) en 0,24 EUR in 2018 (t.o.v. 0,25).

 

Koers op het moment van de analyse: 2,83 EUR

 

EDP produceert, vervoert en verdeelt elektriciteit in Portugal, maar ook in Spanje en Brazilië. Ook actief op het vlak van gas in Spanje en Portugal.

Deel dit artikel