Analyse
bpost kan op eigen houtje verder 1 jaar geleden - dinsdag 14 maart 2017
De goede prestaties van 2016 bevesti-gen dat de groep haar doelstellingen kan bereiken zonder grote overnames.

Gezien de koers is het aandeel niet koopwaardig. Wel gaat het gepaard met een lage risicofactor en biedt het een fraai dividendrendement.
HOUDEN.

Ondanks de geflopte toenadering tot PostNL blijft bpost het goed doen. Het resultaat 2016 toont aan dat ze één van de best presterende groepen uit haar sector is. Dankzij een streng kostenbeheer kwam de bedrijfsmarge over 2016 uit op 20,5%, wat veel beter is dan die van concurrenten als PostNL (Nederland), Österreichische Post (Oostenrijk) of CTT Correios (Portugal). bpost slaagt erin de structurele terugval van de postvolumes binnen de perken te houden (-5% in 2016) en presteert beter dan zijn concurrenten in de pakjesverzending. Dankzij het succes van e-commerce namen de volumes in de pakjesdienst in 2016 met 17% toe (t.o.v. 13% voor PostNL en 9% voor CTT). bpost hoeft dus geen grootschalige overnames te doen om zijn doelstellingen te halen. Wel neemt het kleine groepen over om zijn portefeuille aan te vullen en zijn distributienetwerk uit te bouwen (Ubiway, Dynagroup…). Gezien het puike resultaat van 2016 trekken we onze winstramingen lichtjes op tot 1,60 EUR voor 2017 (t.o.v. 1,57 voorheen) en 1,64 EUR voor 2018 (t.o.v. 1,60).

Koers op het moment van de analyse: 22,88 EUR

De vroegere Belgische post. Gezien de verstuurde post jaar na jaar afneemt, evolueert bpost op een markt die structureel afneemt. Sinds de liberalisering van de markt in 2011 verovert de concurrentie alsmaar meer marktaandeel. Ook is bpost, net als andere historische postbedrijven, zich beginnen te diversifiëren (pakjesdienst, e-commerce).

Deel dit artikel