Analyse
Welke Amerikaanse aandelen zullen een impact ondervinden van de fiscale maatregelen aangekondigd door Trump? 1 jaar geleden - woensdag 1 maart 2017
In de volgende weken zal Trump de grote lijnen aankondigen van de belastinghervorming die hij in de VS wil doorvoeren, o.a. een tijdelijke belastingverlaging op gerepatrieerd cash.
Welke Amerikaanse aandelen zullen een impact ondervinden van de fiscale maatregelen aangekondigd door Trump?

Welke Amerikaanse aandelen zullen een impact ondervinden van de fiscale maatregelen aangekondigd door Trump?

Van de tien bedrijven die het meest uit de aangekondigde belastingverlaging zouden kunnen slepen, raden we u aan de aandelen van Cisco en Intel te kopen en die van Apple en Alphabet te houden.

 

Een van de maatregelen die Trump aankondigde, betreft een tijdelijke belastingverlaging op cash die door multinationals naar de VS wordt gerepatrieerd. Deze maatregel zou in de eerste plaats de rijkere ondernemingen en hun aandeelhouders ten goede moeten komen.

Liquiditeiten gelogeerd bij buitenlandse filialen worden normaal gezien tegen 35% belast wanneer ze naar de VS worden geloodst om er te worden geïnvesteerd (o.a. overnames) of aan aandeelhouders te worden uitgekeerd (inkoop eigen aandelen of dividenden). Bijgevolg parkeerden tal van multinationals de kolossale bedragen die hun filialen de laatste jaren binnenrijfden, veiligheidshalve op buitenlandse rekeningen. Volgens ratingagentschap Moody's gaat het zonder de financiële sector om zo'n 1300 miljard dollar, goed voor 74% van de totale liquiditeiten van alle Amerikaanse bedrijven.

Tijdens zijn campagne kondigde Trump een belastingverlaging aan van 10% op liquiditeiten die naar de VS zouden terugvloeien. Doel van die maatregel is de Amerikaanse economie een fikse financiële injectie toe te dienen om de investeringen en de jobcreatie in de hand te werken. Deze tijdelijke belastingverlaging zal vooral in het voordeel spelen van de rijkste Amerikaanse bedrijven zoals de giganten uit de technologie- en farmasector. Veruit op de eerste plaats staat Apple, dat een slordige 230 miljard dollar op buitenlandse rekeningen heeft staan. 

Vraag is nu hoe de betrokken multinationals concreet op deze maatregelen zullen reageren. Zullen ze hun kapitaal repatriëren? Zullen ze deze sommen in de Amerikaanse economie herinvesteren? Niets is minder zeker. George W. Bush nam in 2004 al een gelijkaardig initiatief. Helaas had dit niet het verwachte effect op de investeringen en de werkgelegenheid en speelde dit vooral in het voordeel van de rijkste bedrijven, die het gerepatrieerde kapitaal op hun beurt massaal uitkeerden aan hun aandeelhouders via de inkoop van eigen aandelen en dividendverhogingen. Een scenario dat zich wel eens zou kunnen herhalen.

Deel dit artikel