Analyse
Telefónica: overtuigende jaarresultaten 1 jaar geleden - vrijdag 24 februari 2017
De groep maakte voor 2016 een resultaat boven onze verwachtingen bekend.

De vermoedelijke afstoting van het Britse filiaal O2 in de volgende kwartalen zal de al te hoge schuldenberg wellicht doen afnemen. KOPEN.

 

Dankzij een puik 4e kwartaal sloot de groep 2016 af met een winststijging per aandeel van 5% op vergelijkbare basis. Latijns-Amerika (45% van de omzet), en in het bijzonder Brazilië, slaagt erin beter te presteren. De combinatiepaketten (vaste en mobiele telefonie, internet, tv), één van de belangrijkste troeven van de groep, zijn er even populair als in Europa. Voor 2017 tipt de groep op een stabiele omzet en een stijging van de bedrijfsmarge van 1%. Maar al zijn dit aanmoedigende vooruitzichten, toch blijft ze kampen met een torenhoge schuldenberg (meer dan 48 miljard euro). Wel zal deze dankzij de afstoting van het belang in Telxius (telecominfrastructuren) met 1,3 miljard slinken. Maar pas na de effectieve afstoting van O2 (14 miljard opbrengst) zal de schuld opnieuw een aanvaardbaar niveau bereiken. De dividendverlaging tot 0,4 euro in 2017 is in dit opzicht o.i. een goede zet daar de groep zo meer over meer manoeuvreerruimte zal beschikken en mogelijks een betere prijs voor O2 zal kunnen verkrijgen. Een beursintrede is eveneens een optie. We trekken onze winstramingen op tot 0,7 euro in 2017 en 0,74 euro in 2018.

 

Koers op moment van de analyse: 9,52 EUR

 

Telefónica is de grootste telecomoperator van Spanje (marktaandeel meer dan 45%). De groep is erg actief in Latijns-Amerika (± 54% van de omzet), o.m. in Brazilië, en in Duitsland.

Deel dit artikel