Analyse
Vormt de protectionistische houding van de VS een gevaar? 1 jaar geleden - vrijdag 3 februari 2017
En dient u uw beleggingen in de VS aan te passen als de Verenigde Staten besluiten om effectief strenge protectionistische maatregelen door te voeren?
Vormt de protectionistische houding van de VS een gevaar?

Vormt de protectionistische houding van de VS een gevaar?

De verklaringen van de nieuwe president van de VS vallen misschien niet bij iedereen in de smaak, de Amerikaanse beurzen lusten er wel pap van. Zo klom de S&P500, de belangrijkste index van de beurs van New York, sinds Trumps overwinning met 7,5% en de Nasdaq (de technologie-index) met 9%. De maatregelen lijken de markten dus wel te zinnen: zij geloven dat zo de werkgelegenheid zal toenemen en de economie worden versterkt. Overigens zijn deze maatregelen erg protectionistisch getint. Met welke mogelijke gevolgen?

Worden strenge protectionistische maatregelen doorgevoerd, dan zullen we misschien verplicht zijn onze winstramingen aan te passen. Momenteel handhaven we echter onze adviezen voor de Amerikaanse aandelen en Amerikaanse aandelenfondsen in onze portefeuilles. 

 

Niets nieuws eigenlijk

Al is de VS voorstander van het economisch liberalisme, toch kent het land regelmatig protectionistische uitspattingen. Het aarzelt dan niet om hoge invoerrechten op te leggen, zoals dit bv. het geval is op bepaalde staalproducten uit China. Door deze maatregelen ging in 2016 de staalprijs zowel in Europa als in de VS hoger en kregen de aandelen uit de sector meer kleur: de koers van Steel Dynamics verdubbelde, die van Schnitzer Steel ging op 12 maanden 90% hoger.

De invoerrechten op Chinese zonnepanelen daarentegen bleken minder doeltreffend. Aziatische bedrijven omzeilen namelijk deze maatregelen door hun zonnepanelen in Taiwan te produceren. En de verkoopprijzen blijven dus erg laag. De resultaten van spelers uit de zonnepanelensector zoals JinkoSolar, blijven hieronder lijden. 

Eind 2016 verhinderden de Verenigde Staten dat het Chinese Grand Chip Investment Fund de Amerikaanse activa van het Duitse Aixtron (uitrustingen voor de halfgeleidersector) zou overnemen. De VS beweerde dat hierdoor de nationale veiligheid in het gedrang zou komen.

 

Onzekerheid ondanks alles

Indien de VS zoals aangekondigd 20% invoerrechten zal aanrekenen op producten die in het buitenland worden geproduceerd, zal dit een negatieve impact hebben op een aantal sectoren. 

In de distributie van textielproducten, die massaal in het buitenland produceert, zouden groepen als Under Armour, Nike, Ralph Lauren of Foot Locker het knap lastig kunnen hebben. Als gevolg van de hoge invoerrechten zouden hun productiekosten namelijk fors toenemen. Ook zouden deze moeten worden verrekend in de verkoopprijs, wat uiteindelijk op de vraag zou wegen. 

Ook autoconstructeurs dreigen onder de situatie te lijden. Want door de hoge invoerrechten zullen ze misschien hun productie-eenheden van Mexico naar de VS moeten repatriëren. In de vuurlinie staan FCA, Ford en General Motors (BMW - zet de bouw van zijn fabriek in Mexico verder). Daarnaast zouden de maatregelen om de extra kosten als gevolg van de invoerrechten te compenseren (belastingverlaging, soepelere milieunormen), mogelijks niet volstaan om de producenten soelaas te bieden. 

En indien de invoerrechten ook van toepassing zijn op halfafgewerkte producten, die in de VS worden geïmporteerd voor afwerking (bv.: elektronische apparatuur voor auto's die in de VS worden geassembleerd), dan dreigt de situatie nog erger te worden. Hierdoor zouden de productiekosten per auto namelijk met 2 000 à 3 000 USD kunnen toenemen, met een negatieve impact op de verkoopprijzen en de vraag tot gevolg.

 

Geen oorlog met China?

Trump verwijt China de yuan te manipuleren, anticoncurrentiële handelspraktijken te hanteren (dumping), de markten te overbeschermen... Toch lijkt een handelsoorlog tussen de supermachten ons weinig waarschijnlijk. Geen van beide zou hier namelijk baat bij hebben. Voor bepaalde Amerikaanse multinationals zouden de gevolgen erg negatief zijn. 

Denken we maar aan Apple, dat de meeste van zijn componenten in China produceert en er 20% van zijn omzet draait. Of Boeing, dat van de ±6 800 vliegtuigen die China tegen 2035 zou moeten bestellen het grootste deel hoopt te mogen produceren (en het hierbij opneemt tegen concurrent Airbus). Mogelijks zullen beide landen na lang onderhandelen hun geschillen naast zich neerleggen.

 

Impact te bepalen

De mogelijke impact van de invoerrechten op de omzet- en winstcijfers van bedrijven actief in de VS, is moeilijk in te schatten. Alles zal afhangen van hoe hoog de invoerrechten liggen, de getroffen sectoren, de toegekende compensaties, de mate waarin bedrijven zich zullen aanpassen... Ondernemingen die hun verkoopprijzen zullen optrekken, zullen de klap beter kunnen verteren. Niet alle bedrijven zijn hier echter toe in staat. Dit hangt namelijk af van diverse factoren: merkimago, technologische expertise, inplanting in gespecialiseerde niches, het feit of de klant makkelijk van leverancier kan veranderen...

Deel dit artikel