Analyse
De VSTOXX-index, die de volatiliteit meet, ligt historisch laag. 1 jaar geleden - woensdag 22 februari 2017
Ondanks de politieke onzekerheid in de eurozone, o.a. door cruciale verkiezingen in Frankrijk, lijken de markten erg optimistisch.

Het optimisme op de beurs zal maar blijven duren zolang er geen onverwachte gevaren opduiken. Nu de beurzen wat op hun lauweren lijken te rusten, doet u er goed aan extra alert en selectief te blijven. Koop dus enkel aandelen met een aantrekkelijk waarderingsniveau en houd rekening met de winstvooruitzichten van de bedrijven in kwestie. Op die manier zult u beter bestand zijn tegen meer woelige tijden...
Surf hiervoor naar onze aandelenselector.

 

De VSTOXX-index, wat is dat?

De VSTOXX-index meet de koersschommelingen aan de hand van de optieprijzen van de beursindex Euro Stoxx 50 (index samengesteld uit de 50 grootste beursgenoteerde bedrijven in de eurozone). Stijgt deze index, dan wordt er door de markt doorgaans meer volatiliteit verwacht. Beleggers worden angstiger en zien de toekomst minder rooskleurig in. Daalt de index, dan wordt er veelal minder beweeglijkheid op de beurs wordt verwacht.

 

Politieke onzekerheid wordt genegeerd

Men zou verwachten dat de VSTOXX-index op dit moment meer volatiliteit zou vertonen door de presidentsverkiezingen in Frankrijk in april. Als Front National-kandidate Marine Le Pen als overwinnaar uit de bus zou komen, dan wil ze immers een referendum organiseren over het Franse lidmaatschap van de EU.

Toch blijft de VSTOXX-index stabiel en zien we geen volatiliteitsopstoot, wat erop wijst dat de beleggers hun optimisme behouden en dat ze de kans op een overwinning van Le Pen erg klein inschatten. Het helpt ook dat er meer aandacht wordt besteedt aan de hogere groeiverwachtingen in 2017 en naar het monetair beleid van de ECB, die via haar stimulusprogramma de economie ondersteunt.

Deel dit artikel