Analyse
Dipje voor BNP Paribas 1 jaar geleden - donderdag 9 februari 2017
De koers klom op 12 maanden tijd met 44%. Maar nu de bank een ontgoochelend resultaat bekendmaakte en een groeiplan dat te wensen over laat, strijken veel beleggers hun winst op en gaat de koers bergaf.

Wij vinden de reactie van de markten wat overdreven. Gezien het dividend, waarvan het rendement 4,7% bruto bedraagt, raden wij u aan om te HOUDEN.

 

Weinig overtuigend plan

– Het groeiplan van BNP Paribas werd door de markten koeltjes onthaald. De groep kondigde kostenbesparingen aan en voorziet een bescheiden inkomstengroei.

– De bank is erg voorzichtig voor 2017-2018 gezien ze in de loop van die 2 jaar mogelijks nog zal lijden onder de zwakke economische groei en nog veel zal moeten investeren om haar bankennetwerk te digitaliseren. Ze verwacht echter een versnelling in 2019-2020.

– Voor 2020 tipt BNP Paribas op een jaarlijkse winststijging van 6,5% (wij mikten eerder op +5%), een rendement op tastbaar eigen vermogen van 10% (niet overdreven hoog gezien het in 2016 al 9,4% bedroeg) en een jaarlijkse inkomstengroei van 2,5% (wat conform onze eigen verwachtingen is).

– Vanaf 2020 voorziet de bank dat ze 2,7 miljard aan kosten zal uitsparen (1,50 EUR netto per aandeel), o.a. dankzij de vruchten die ze zal plukken als gevolg van haar digitalisering.

– In het verleden slaagde de bank er al in haar doelstellingen te bereiken. Op zich is dit echter geen waarborg gezien tegen 2020 zich in de banksector heel wat kan afspelen. Tot dan zal de context vrij instabiel blijven en zijn ontgoochelingen mogelijk.

 

Gul dividend

BNP Paribas besloot 50% van zijn winst uit te keren (t.o.v. 45% in 2016). De groep zal dus haar aandeelhouders in de watten leggen en tegelijk financieel sterk blijven staan. Zijn er geen grote incidenten, dan lijkt het dividend ons niet in gevaar en voorzien we in de loop van de volgende jaren zelfs een dividendverhoging.
De koers bedraagt ±0,75 maal het tastbaar eigen vermogen (t.o.v. 0,85 over de laatste jaren), wat niet echt aanlokkelijk is gezien de huidige context. De doelstellingen tegen 2020 weerspiegelen de situatie in de banksector: een strengere regelgeving (waardoor minder risico's worden genomen en de winstgroei lager uitkomt), een zwakke economische groei in de volgende jaren... Rekening houdend met het fraaie dividendrendement raden we u echter aan het aandeel te houden.

 

Koers op het moment van de analyse: 56,06 EUR

Deel dit artikel