Analyse
Recticel laat zorgen van het 2e halfjaar 2016 achter zich 1 jaar geleden - dinsdag 17 januari 2017
Het positief advies van een reeks analisten boost de koers sinds medio december. Sinds eind augustus klom het aandeel met bijna 45%.

Verder zijn de productieproblemen bij één van zijn leveranciers van de baan (veroorzaakte zorgen in2ehalfjaar2016). Het aandeel is correct gewaardeerd.
Voor de lange termijn:HOUDEN.

Na een lange herstructurering verkeert de groep in betere gezondheid. In het 1e halfjaar klom de bedrijfswinst voor afschrijvingen met 28% (stijging verkochte volumes, verkoop producten met hogere toegevoegde waarde, efficiëntieverbetering). Ook zijn beleggers opgetogen over de inspanningen van de groep om haar beddengoedmerken te ontwikkelen en vooral over het potentieel van de isolatietak (gunstige wetgeving, energiebesparingen). Na de koersklim en gezien de concurrentie in de sector is het aandeel niet meer goedkoop (koers = 12,5 x de winst verwacht voor 2017 en 1,3 x de boekwaarde; we tippen op een nettodividendrendement van 1,5%, het laagste in 10 jaar). Het 2e halfjaar was minder goed dan het 1e (bedrijfswinst zonder afschrijvingen zal wellicht stagneren) door de daling van het pond en de stijging van de grondstofprijzen, wat nog werd verergerd door de problemen bij een belangrijke leverancier van salpeterzuur. Maar gezien deze leverancier zijn productie kon heropstarten, zullen beleggers wellicht blijven focussen op de lange termijn.

Koers op het moment van de analyse: 6,90 EUR

Recticel is een Belgische chemiegroep in hoofdzaak actief in de productie en verwerking van polyurethaan. Actief in 4 marktsegmenten: soepelschuim (halfafgewerkte producten in zacht polyurethaanschuim; 43% van de omzet), slaapcomfort (volledig afgewerkte matrassen, latten- en bedbodems en bedden; 23%), automobiel (interieurbekleding en zetelkussens; 19%) en isolatie (17%). Ze is sterk uitgebouwd in Europa (95% van de omzet), maar ook aanwezig in de rest van de wereld.

 

Deel dit artikel