Analyse
Lotus Bakeries is verplicht een foutloos parcours af te leggen 1 jaar geleden - woensdag 18 januari 2017
Lotus Bakeries doet het erg goed. De groep staat financieel sterk en haar vooruitzichten ogen fraai dankzij het internationale ontwikkelingspotentieel van haar bekendste merken en van haar gezonde snacks. Maar gezien de verwachtingen verrekend in de koers moet Lotus hiervoor wel een foutloos parcours afleggen.

Strijk uw winst op. VERKOPEN.

 

Strategisch keerpunt

Meer dan10 jaar geleden begon Lotus zich terug te trekken uit de productie voor grote distributeurs (onvoldoende winstgevend) om op zijn eigen merken te focussen (Lotus, Peijnenburg, Dinosaurus…; 82% van de verkopen). Deze merken waren namelijk erg in trek en al was de markt matuur, toch is Lotus marktaandeel blijven veroveren en is zijn winstgevendheid blijven stijgen (sinds 2003: bedrijfsmarge maal 3,6).

 

Welke groeivectoren?

Voor het boekjaar 2016 (bekendmaking resultaten op 10/02) tippen we ondanks de impact van het gedaalde pond (waarin 20% van de omzet wordt geboekt) op een omzetstijging van 29% (±15% zonder overnames). En het potentieel is nog niet uitgeput: zo tippen we voor de volgende jaren op een gemiddelde groei van ±10%/jaar.
Dit zal mogelijk zijn dankzij:
– het succes van speculoos in het buitenland: meer dan dan 80% van de speculoos wordt in het buitenland verkocht. De groep zal zelfs een fabriek bouwen in de VS (operationeel vanaf 2019). Tot nog toe werd speculoos enkel in de fabriek van Lembeke gemaakt, die weldra wordt uitgebreid.
– gezondere snacks: de divisie Natural Foods (op basis van granen en vruchten) is actief in een groeiend segment. Na een paar overnames in 2015 in het VK (nr. 1 daar), is ze goed voor 20% van de groepsomzet. En de merken worden stilaan geëxporteerd.

 

Piekende marges

Doordat de groep 100% van haar productiecapaciteit exploiteert, bereikten de marges in 2015 een record (voor de industriële sector erg hoog). Wellicht zullen ze niet meer aandikken.

 

Overgewaardeerd

We mikken op een winst per aandeel van 68 EUR in 2016 en 80 EUR in 2017. De koers is dus ±30x de verwachte winst voor 2017! En met een boekwaarde van amper ±400 EUR en een verwacht dividendrendement van slechts 0,3 % is het aandeel te duur. Vooral gezien de voedingssector o.i. nu onvoldoende interessant is.

 

Koers op het moment van de analyse: 2495 EUR

Deel dit artikel