Analyse
KBC: overnames in Bulgarije 1 jaar geleden - woensdag 4 januari 2017
Als compensatie voor de staatssteun tijdens de financiële crisis mocht KBC tot 2014 geen overnames doen van Europa. Nu de herstructurering is afgerond en de groep opnieuw financieel stevig op haar poten staat, is ze weer op zoek naar groei.

Maar de risico’s in de sector blijven hoog.
HOUDEN.

 

KBC neemt in Bulgarije United Bulgarian Bank (UBB) over, de 4e grootste bank, en Interlease, de 3e grootste aanbieder van leasingdiensten. De combinatie van UBB met CIBANK, al sinds 2007 in handen van KBC, vormt voortaan de 3e grootste Bulgaarse bank met een marktaandeel van ±11%. Samen met DZI Insurance, de Bul-gaarse verzekeringsdochter van KBC, wordt het geheel zelfs de grootste bankverzekeraar in Bulgarije. De overname wordt in cash betaald en zou in het 2e kwartaal van 2017 worden afgerond. Ook zal ze slechts een beperkte negatieve invloed hebben op de stevige kapitaalpositie van KBC en weinig veranderen aan de globale winstmix van de groep (56% uit België, 26% uit Tsjechië, 18% uit de overige markten). De pas gesloten deal in de Balkan is echter maar een eerste stap in de ambities van KBC om marktleider te worden in de andere landen van Centraal-Europa. De groep kijkt dan ook uit naar overnames in Hongarije en Slovakije (waar het respectievelijk nr. 2 en 4 is). Ook bijkomende overnames in Bulgarije zijn niet uitgesloten.

 

Koers op het moment van de analyse: 61,62 EUR

 

KBC is een Belgische bankverzekeraar met een tweede thuismarkt in Centraal- en Oost-Europa. KBC heeft de ambitie een onafhankelijke, middelgrote bankverzekeraar te zijn voor particulieren en middelgrote ondernemingen.

Deel dit artikel