Analyse
Wellicht zal de nieuwe CEO van GlaxoSmithkline de strategie van het labo handhaven 1 jaar geleden - vrijdag 20 januari 2017
Er is dan ook geen reden waarom we ons advies zouden wijzigen.

Het stijgingspotentieel van de koers is nu beperkt. Er is geen duidelijke reden om het aandeel te kopen. Al zal de toekomst van de groep na 2017 afhangen van haar strategische keuzes (overnames?), toch mag u gezien het gulle dividend. HOUDEN.

 

Geen veranderingen verwacht

CEO A. Witty zal op 31/03 worden vervangen door Emma Walmsley, de huidige manager van de voorschriftvrije medicijnen. Bijgevolg zal de groep wellicht dezelfde koers blijven varen en zal ze blijven focussen op haar 3 divisies: medicijnen op voorschrift, voorschriftvrije medicijnen en vaccins.

 

Emma's uitdagingen

Walmsley zal het blazoen van het labo in China moeten oppoetsen. Na het corruptieschandaal in 2014 blijft de situatie er netelig: over de eerste 9 maanden 2016 verloor de omzet 8%. De 17-jarige ervaring van Walmsley bij L’Oréal (in de VS, China…) zal echter goed van pas komen.

De CEO zal werk moeten maken van de portefeuille van producten in ontwikkeling en zal de groei van de medicijnen op voorschrift moeten aanzwengelen (nu geboost door lage pond). Sterproduct Advair (astma) kampte al met prijsdalingen en zal het wellicht nog moeilijker krijgen daar dit jaar een aantal generieken hun intrede in de VS zouden moeten doen.

Walmsley zal het marktaandeel van de HIV-behandelingen moeten verdedigen. Dit segment is een belangrijke groeipool van concurrent Gilead (VS).

 

Opportuniteiten?

Over de eerste 9 maanden van 2016 klom de omzet (zonder wisselkoerseffecten) van de vaccins met 18% en die van de voorschriftvrije medicijnen met 12%. Samen zijn deze divisies echter goed voor slechts 41% van de groepsomzet en minder dan 1/3 van de groepswinst. Vraag is dus of Walmsley deze divisies zal willen versterken opdat ze nog beter zouden presteren.

We tippen op een winst per aandeel van 37 p. in 2016, 67 p. in 2017 en 73 p. in 2018.

 

Koers op het moment van de analyse: 1 559 pence

 

GlaxoSmithKline is een Britse farmagroep, één van de wereldleiders op het vlak van vaccins en in verschillende therapeutische domeinen. Ze produceert ook een breed gamma otc-producten (voorschriftvrij).

Deel dit artikel