Analyse
Xerox: afsplitsing dienstentak 1 jaar geleden - vrijdag 9 december 2016
Xerox zal zijn "diensten" onderbrengen in een nieuwe entiteit, Conduent, en zal zijn aandeelhouders aandelen van die entiteit toekennen. Om te vermijden hierop te worden belast, raden we u aan uw aandelen ten laatste op 15/12 te verkopen om ze vervolgens opnieuw te kopen.

Verder handhaven we ons advies.
HOUDEN.

Op 15/12 zal elke aandeelhouder van Xerox één aandeel Conduent krijgen voor 5 aangehouden aandelen Xerox. Gezien de Belgische fiscus die aandelen kan beschouwen als een (belastbaar) dividend, verkoopt u best uw Xerox-aandelen vóór de toekenning om ze na de afsplitsing op 31/12 terug te kopen (tenzij u weinig aandelen heeft, dan zullen de transactiekosten het fiscale voordeel tenietdoen). Door de diensten te verkopen, zal Xerox weer kunnen focussen op de printers en kopieermachines, een tak in verval maar die weinig investeringen vergt en comfortabele marges biedt. Zo zal de groep haar gul dividend kunnen behouden (0,25 USD bruto). Op zich konden Conduent en de diensten nooit aan de verwachtingen voldoen (laatste winst geboekt in 2013), al werden ze bij de overname in 2010 als een nieuwe groeipool beschouwd. Het transformatieplan, dat tegen 2018 700 miljoen dollar aan besparingen zou moeten opleveren, lijkt ons onvoldoende om het tij te doen keren. Vermijd het aandeel Conduent. Krijgt u het aandeel, verkoop het dan vanaf 3/1 (beurs van New York).

Koers op het moment van de analyse: 9,52 USD

Xerox is een Amerikaans bedrijf dat gekend is voor de printers en kopieermachines die het imago van het bedrijf al tientallen jaren uitdragen (42% van de omzet) en gepaard gaan met dienstencontracten (onderhoud, verkoop van inkt en papier, financiering van de verkoop van apparaten). Xerox biedt zijn klanten ook een waaier aan diensten in onderaanneming inzake human resources, financiën, informatietechnologie, documentenbeheer,... (52% van de omzet).

Deel dit artikel