Analyse
Vijf aandelen voor durvers 1 jaar geleden - woensdag 28 december 2016
Onze selectie met conjunctuurgevoelige aandelen eindigde het laatste kwartaal van 2016 stevig in het groen. Deze aandelen houden nog potentieel over.

Gezien hun volatiliteit besteedt u er echter best maar een beperkt deel van uw portefeuille aan.

De hogere risicoappetijt pleit voor deze selectie van cyclische aandelen, die nog altijd koopwaardig zijn, hoewel winstnemingen niet uit te sluiten vallen na de recente klim.

 

De verkiezing van Trump gaf de beurzen een boost in het 4de kwartaal van 2016. De beleggers geloven in een "uitrekking" van de Amerikaanse economische cyclus dankzij de aangekondigde maatregelen. De sectoren die daar het meest van profiteren, zijn uiteraard diegene waarvan de activiteitsgraad sterk afhankelijk is van de kracht van de economische groei.
(Variaties sinds 1 oktober 2016 in EUR, incl. herbelegging dividend.)

 

Umicore (- 5%)

Na een stijging van maar liefst 47% in 9 maanden had de chemiegroep te lijden onder winstnemingen, maar hij blijft beleggers aantrekken die een graantje willen meepikken van het groeipotentieel van activiteiten zoals de katalysatoren, de recyclage van edelmetalen, en de kathodes voor herlaadbare autobatterijen.

 

GTT (+ 45 %)

De specialist in afdichtingssystemen voor vloeibaar aardgas (lng) heeft opnieuw zijn koersniveau te pakken van voor de bekendmaking van het onderzoek door de Koreaanse justitie, waarover er trouwens nog geen nieuws is. GTT profiteert ook van de hogere brandstofprijzen. Het aandeel blijft goedkoop.

 

Rio Tinto (+ 23,3 %)

De mijngroep spint garen bij het herstel van de ijzerertsprijzen onder impuls van de Chinese vraag die eindelijk aantrekt. Rio Tinto blijft ook zijn kosten terugdringen en activa verkopen.

 

Schnitzer Steel (+ 46 %)

De Amerikaanse staalboer plukt de vruchten van zijn kostenbesparingen en profiteert van de hogere staalprijzen en van de antidumpingmaatregelen tegen Chinees staal.

 

Agfa-Gevaert (+ 30 %)

Het aandeel klom hoger onder impuls van overnamegeruchten, maar die operatie zal niet doorgaan. De koers blijft nog altijd veel te laag. U mag kopen voor de lange termijn.

 

Koersen op het moment van de analyse

Umicore: 53,68 EUR
GTT: 39,87 EUR
Rio Tinto: 3064,00 p.
Schnitzer Steel: 27,35 USD
Agfa-Gevaert: 3,755 EUR

Deel dit artikel