Analyse
Rio Tinto focust op toename liquiditeiten 1 jaar geleden - donderdag 1 december 2016
Het aandeel krijgt dankzij de opmars van de grondstofprijzen opnieuw meer kleur. Maar de groep kan ook haar productiviteit opdrijven en zet haar kostenbesparingen verder. Het koerspotentieel is niet uitgeput.

KOPEN. 

Sinds begin dit jaar is de koers quasi onafgebroken met meer dan 55 % geklommen. Het aandeel profiteert inderdaad van de opmars van de grondstofprijzen ten gevolge van de Chinese vraag. Bovendien tracht de groep haar liquiditeitengeneratie op te voeren. Zo voorziet ze 5 miljard dollar meer te zullen genereren tegen 2021 door de productiviteit van de volledige activaportefeuille op te voeren. Daarnaast rekent ze echter ook op een stijging van de vraag tijdens het mandaat van Trump. De nieuwe president wil namelijk de administratieve procedures voor nieuwe mijnconcessies in de VS vereenvoudigen. Ook kondigde hij aanzienlijke infrastructuurwerken aan, die de vraag naar grondstoffen wellicht zullen opdrijven. Tenslotte blijft de groep kosten uitsparen (2 miljard dollar aangekondigd over 2016 en 2017). Overigens doet ze ook activa van de hand (sinds 2013 verkocht ze 5,3 miljard dollar aan activa). Al bij al is Rio Tinto zo in staat een gul dividendrendement te bieden (5 % bruto). Het is omwille van al die redenen dat wij ons koopadvies handhaven en tippen op een winst per aandeel van 90 pence in 2016 en 103 pence in 2017.

Koers op het moment van de analyse: 2990,00 EUR

Rio Tinto is een Brits-Australische mijngroep, een van de grootste ter wereld. De groep is actief in onder meer ijzererts, koper en aluminium. De financiële crisis dwong haar tot de verkoop van heel wat activa en tot een kapitaalverhoging.

Deel dit artikel