Analyse
Gimv: een risicoarm dividendaandeel 1 jaar geleden - donderdag 8 december 2016
De investeringsmaatschappij kan een uitstekend palmares voorleggen en bewees al dat ze een neus heeft voor gouden zaakjes. Daarnaast legt ze ook haar aandeelhouders aardig in de watten met gulle dividenden.

KOPEN.

Gimv werd in 1980 als de “Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen” opgericht door de Vlaamse overheid ter ondersteuning van Vlaamse bedrijven en sectoren in crisis. Inmiddels ligt de focus veel ruimer en wordt grotendeels buiten België geïnvesteerd. Met de beursintroductie in 1997 werd de participatie van de Vlaamse overheid verlaagd naar 70 %. Intussen daalde dit naar 27 %.

Ondernemingen bouwen…

Gimv is geen klassieke holding die louter financiële participaties neemt of die een dochterbedrijf controleert. Gimv ondersteunt bedrijven financieel (via leningen of een aandelenbelang), maar helpt hen ook bij hun opstart, groei, professionalisering, internationalisering.... en deelt de kennis die het daaromtrent vergaarde bij andere bedrijven in portefeuille. De opvolging gebeurt door een investeringsmanager die soms ook in de raad van bestuur zetelt.

…in toekomstgerichte sectoren

Sinds 2012 is Gimv georganiseerd rond 4 toekomstgerichte platformen:
– Connected consumer: de noden van de consument van de toekomst.
– Health & care: oplossingen voor de gezondheids- en zorgsector die inspelen op een vergrijzende en gezondheidsbewuste maatschappij (biotech, medische apparatuur…)
– Smart industries: slimme systemen en diensten die een meerwaarde bieden door uitzonderlijke en intelligente technologieën (technologische innovaties, productleiderschap).
– Sustainable cities: diensten, nutsvoorzieningen en infrastructuur met een duurzame impact op de maatschappij.

Jonge gespreide portefeuille

– In tegenstelling tot de beginjaren is de portefeuille tegenwoordig grotendeels niet-beursgenoteerd. Er zijn nog maar 4 participaties beursgenoteerd: Greenyard Foods (groenten en fruit), Inside Secure (halfgeleiders en software voor beveiligde betalingen), TINC (infrastructuurfonds) en Capman (Fins investeringsfonds). Het vrij grote cashgedeelte wordt soms bekritiseerd daar het niets opbrengt. Het dient echter grotendeels om in te spelen op opportuniteiten en het dividend uit te betalen.
– De portefeuille omvat in totaal een 50-tal participaties uit vooral België (30 % van de portefeuillewaarde), Nederland (23 %), Frankrijk (19 %) en Duitsland (13 %).
– Gimv heeft 1,8 miljard euro onder beheer: 1,2 miljard daarvan staat direct op de balans en de rest beheert het via co-investeringspartnerships (fondsen).
– Gimv heeft de voorbije jaren geprofiteerd van het gunstig klimaat om heel wat participaties van de hand te doen. Dit jaar waren dat o.a. 2 grote kleppers: de voedingsgroep Vandemoortele en de automatische versnellingsbakkenfabrikant Punch Powertrain. Bijgevolg is de huidige portefeuille vrij jong (60 %: instap laatste 5 jaar).
– Gimv is een vrij risicoarm aandeel. Het is namelijk schuldenvrij en zijn portefeuille is evenwichtig.

Geen decote meer: te duur?

De koers evolueerde de voorbije jaren geleidelijk naar de intrinsieke waarde (46,81 EUR). Tegenwoordig is de decote dan ook volledig weggesmolten en noteert Gimv zelfs met een premie tussen 5 en 10 %. Voor ons is dat zeker geen reden om Gimv niet te kopen. De premie kan immers worden gezien als een blijk van waardering van en het vertrouwen in het kwalitatieve beleid en de strategie van de holding. Die slaagt er immers meestal in haar participaties te verkopen met een mooie meerwaarde (voorbije 10 jaar gemiddeld 50 % boven de boekwaarde). Bij Punch Powertrain werd op 6 jaar tijd zelfs 17 keer de begininleg terugverdiend. Participaties worden bij Gimv trouwens zeer voorzichtig gewaardeerd (past korting toe voor moeilijke verhandelbaarheid van participaties). In feite is de intrinsieke waarde dus een bodemwaarde en ligt de werkelijke waarde dus nog een stukje hoger. Kortom: de koers beschikt over stijgingspotentieel.

Erg fraai dividendrendement

Gimv heeft de intentie minstens een stabiel dividend (2,45 EUR bruto of 1,72 EUR netto bij 30 % roerende voorheffing) uit te keren. Gezien de cash in portefeuille en de kasstromen (verkoopt regelmatig participaties) mag dat volgens ons geen probleem vormen. Ook de dividendhonger van de Vlaamse overheid vormt wellicht een stimulans om het dividend te handhaven. Het geboden nettodividendrendement van 3,4 % is bijgevolg zeker niet te versmaden.

Koers op het moment van de analyse: 50,76 EUR

Deel dit artikel