Analyse
Colruyt: lichte druk op de winstmarges 1 jaar geleden - woensdag 14 december 2016
Het groeitempo van Colruyt mag dan wel vertragen, toch beschikt de groep over een lonende commerciële strategie en staat ze financieel stevig in haar schoenen.
Lichte druk op de winstmarges

Lichte druk op de winstmarges

Het aandeel is geen koopje, maar wel van goede kwaliteit. HOUDEN.

In het 1e halfjaar (eindigde op 30/9) boekte de groep 2,4% meer omzet (Belgische Colruyt-winkels +1,9%) en won ze in België 0,2% marktaandeel tot 31,8%. De sterkste groeipolen waren de buurtwinkels OKay en de bio-supermarkten Bio-Planet. Deze vertegenwoordigen slechts een klein deel van de groepsomzet, maar zien hun aantal in stevig tempo toenemen. Niettemin ging de bedrijfswinst 0,4% lager door hogere afschrijvingen (investeringen in informaticanetwerk, in een nieuw magazijn voor OKay en Bio-Planet en in een vleesverwerkend bedrijf), waardoor ook de bedrijfsmarge van 5,7 naar 5,5% afkalfde. Wel klom de nettowinst met 5,4%, vooral door een eenmalig resultaat op de participatie in de Parkwind groep (windenergie). Colruyt heeft geen schulden en zit op een stevige berg cash die het kan aanwenden voor (uitbreidings)investeringen en de inkoop van eigen aandelen. Voor de rest van het jaar blijft het voorzichtig en bevestigt het zijn jaarprognose (stabiele tot lichtjes stijgende winst). Wij verlagen ietsje onze ramingen voor dit en volgend boekjaar naar 2,52 en 2,61 EUR (voorheen 2,54 en 2,62 EUR) en tippen voor 2018-19 op 2,69 EUR.

 

Koers op het moment van de analyse: 49,80 EUR

Colruyt is de grootste voedingsdistributeur van België (discounts, buurtwinkels, groothandel + speelgoed, baby- en seizoensartikelen, foodservice) en is ook actief in Frankrijk (winkels en groothandel).

Deel dit artikel