Analyse
BP: is opnieuw beginnen te investeren 1 jaar geleden - vrijdag 23 december 2016
BP maakt van de opverende olieprijs gebruik om opnieuw grote projecten op te starten. Maar de nu al hoge schuldenberg dikte nog verder aan.

HOUDEN.

Over de eerste 9 maanden van 2016 bleef het productieniveau stabiel t.o.v. een jaar voorheen. Voor 2017 voorspelt BP een productiestijging dankzij nieuwe projecten: een belang in een gasveld in West-Afrika voor 1 miljard dollar en een investering in een olieveld in Abu Dhabi voor 2,2 miljard. Zo zou de groep haar achterstand op het vlak van de omzetgroei (als gevolg van de boete in het kader van de olieramp in de golf van Mexico) wat kunnen bijbenen. Op middellange termijn plant BP om opnieuw naar de Golf van Mexico te trekken om er tegen 2021 zo'n 9 miljard te investeren. In 2016 moest ze gezien de lage olieprijs fors op haar kosten beknibbelen en haar investeringen terugdringen (tot 16 miljard dollar terwijl in de strategie 17 à 19 miljard was voorzien). Maar over de eerste 9 maanden nam de schuld nog verder toe (al vrij hoog door de gevolgen van de olieramp in de Golf van Mexico): zo bedraagt de schuldenberg nu 25,9% van het eigen vermogen t.o.v. 20% een jaar voorheen. BP zal dus inspanningen moeten blijven doen om verder kosten te besparen en zijn schuldenberg af te bouwen. Zonder uitzonderlijke elementen tippen we op een verlies per aandeel van 2,55 p. in 2016 en een winst per aandeel van 19,4 p. in 2017.

Koers op het moment van de analyse: 503,00 p.

De Britse groep BP is qua omzet de op twee na grootste olie- en gasgroep ter wereld. Ze is zowel actief in exploratie en productie als in raffinage en distributie. De groep werd schuldig bevonden aan de enorme olieramp in de Golf van Mexico.

Deel dit artikel