Analyse
Bod AT&T op Time Warner: de inzet 1 jaar geleden - vrijdag 16 december 2016
Een paar weken geleden deed de Amerikaanse telecomgigant AT&T een vriendelijk bod op mediareus Time Warner voor 85 miljard dollar.

Een aanzienlijke operatie die normaal gezien tegen eind 2017 zou moeten voltooid zijn … tenminste als de concurrentieautoriteiten er geen stokje voor steken. Maar niets is minder zeker. In afwachting gaan we na wat de inzet is voor beide groepen en hun aandeelhouders. Speculeer niet. U mag beide aandelen houden.

Ooit groen licht?

De entiteit die uit de fusie van AT&T en Time Warner zou ontspruiten, zou qua winst in de VS op de 3e plaats komen te staan. Een vooruitzicht dat de concurrentieautoriteiten, die zich nog over de zaak moeten uitspreken, wellicht niet zal bekoren. Wel is Donald Trump, die eerder de fusie niet genegen was, inmiddels al wat bijgedraaid. Maar de markten zijn sceptisch. De koers van Time Warner ligt nu 13% onder de biedprijs van AT&T, namelijk 53,75 USD in cash en de rest in aandelen, wat tegen de huidige koers een totaal bedrag betekent van 107,50 USD. Mocht de operatie stranden, dan zou dit voor de groepen echter geen ramp zijn. Beide zijn namelijk goed gewapend om op hun eentje hun pad voort te zetten.

Voor AT&T: betwistbare overname

– AT&T is co-leader op de Amerikaanse telecommarkt, een mature markt met schijnbaar vastgeroeste concurrentieposities. De groep tracht haar groei opnieuw op de rails te krijgen. Zo kocht ze een paar maanden geleden DirecTV en werd ze de nr. 1 in kabel-tv in de VS (vóór Comcast). Vandaag wil AT&T in zee gaan met Time Warner en legt het hiervoor 85 miljard op tafel, goed voor 30% van zijn beurskapitalisatie.
– Wel is het overnamedoelwit zeker kwalitatief. Time Warner is eigenaar van de populaire zenders HBO en CNN, de filmstudio's Warner Bros, enz. En de resultaten van de groep ogen fraai. Maar al ligt de biedprijs niet overdreven hoog (17 maal winst Time Warner), toch kan men zich afvragen of de operatie strategisch interessant is. Diverse toenaderingen tussen telecom- en mediagroepen liepen in het verleden immers al met een sisser af (AOL-Time Warner, Vivendi Universal). Hoofdargumenten zijn echter dat dankzij het toekomstig succes van het mobiele 5G-netwerk (in 2020) video's vooral via smartphone zullen worden bekeken en dat de kwaliteit van de content cruciaal zal zijn om zich van de andere telecomoperatoren te onderscheiden en tegen online operatoren op te boksen (Netflix, Amazon…). En is de content degelijk beheerd, dan zal de reclame bovendien kunnen worden gepersonaliseerd.
– Maar dit alles is enkel mogelijk als AT&T de exclusieve rechten verkrijgt op Time Warners content. Wat misschien nooit zal gebeuren. Want toen AT&T in 2011 NBC Universal kocht, besloten de mededingingsautoriteiten dat ook de concurrentie de content van NBC-Universal mocht uitzenden. Bijgevolg kan de biedprijs, die gezien de verhoopte synergieën wat hoog ligt, en de toenadering zelf in vraag worden gesteld. Daarnaast zou, indien de fusie wel doorgaat, de financiële situatie van AT&T fors aftakelen. De schuldenberg zou met 150 miljard dollar aandikken en het dividend (voornaamste troef AT&T!) zou in het gedrang komen.

Gezien de risico's m.b.t. de schuld, het dividend en de onzekerheid rond de goede afloop van de operatie, blijven we voorzichtig: we trokken onze risicofactor op tot 3 en raden u niet meer aan het aandeel te kopen. Maar gezien AT&T niet zou lijden in geval de operatie strandt (heeft voldoende troeven om alleen zijn aandeelhouders te verwennen), mag u houden.

Voor Time Warner: speculeer niet

Sinds de overnamegeruchten klom Time Warner met 15 %. Maar opdat de biedprijs zou worden bereikt, moet de koers nog 13% hoger gaan. We raden u echter aan hier niet op te speculeren. Want ongeacht de mening van Trump kunnen de concurrentieautoriteiten de operatie tegenhouden. En mocht de koers van beide aandelen plots fors schommelen, dan zouden de financiële voorwaarden van de operatie kunnen worden gewijzigd, in die mate zelfs dat de aandeelhouders van één van de groepen of van beide groepen zich tegen de fusie zouden kunnen verzetten. Tenslotte zal er mogelijks een jaar voorbijgaan voor de situatie duidelijker wordt en de overname eventueel plaatsvindt tegen circa 107,50 USD. Gezien de veelbelovende situatie op de Amerikaanse markten, zit het er echter dik in dat de koers over die periode sowieso met 13% zal stijgen. Niettemin compenseert dit onvoldoende het risico op een koersval in geval de operatie niet doorgaat.

Mislukt de operatie, dan zal de koers achteruitboeren. Op langere termijn kan Time Warner echter perfect alleen zijn boontjes doppen. En hoewel de groep enerzijds haar winstdoelstelling van 8 USD per aandeel tegen 2018 wellicht niet zal behalen (vastgelegd nadat 21st Century Fox zijn bod weigerde), kan ze anderzijds wel goed inspelen op de digitale trend. Ook is haar content (live op internet of via betaal-tv) van goede kwaliteit. Wel valt te bezien hoe de winstgevendheid en het dividend zullen evolueren. In afwachting koop niet om te speculeren. Houden dus.

Koers op het moment van de analyse:
AT&T: 41,50 USD
Time Warner: 95,32 USD

AT&T is een Amerikaanse telecomoperator. De groep is actief in vaste en mobiele telefonie en in internet, zowel voor particulieren als voor bedrijven.

Time Warner is een mediagroep van wereldformaat, actief in film en televisie.

Deel dit artikel