Analyse
Atos: spectaculair herstel 1 jaar geleden - donderdag 29 december 2016
De Franse groep in digitale diensten klom de voorbije jaren stevig hoger op de beurs en moet nu proberen om haar herstel en haar groei te bestendigen.

Het stijgingspotentieel van het aandeel is mogelijk nog niet volledig uitgeput, maar kopen zouden we niet meer doen.
Kies dan liever voor IBM, dat ook zijn intrede maakt in de selectie met onze favoriete Amerikaanse aandelen. 

 

Europese reus, niet wereldwijd

Atos is in Europa de nr. 2 in IT-diensten voor bedrijven, na het eveneens Franse Cap Gemini. De groep beleefde een spectaculair herstel onder leiding van Thierry Breton, die in 2009 CEO werd na o.a. geslaagde herstructureringen bij Bull, Technicolor en Orange. Naast drastische kostenbesparingen, ging Atos ook resoluut meer overnames doen (o.a. Bull, Xerox, ITO) in een sector waar schaalgrootte en een breed dienstenaanbod cruciaal zijn om de meest winstgevende contracten binnen te halen. Dat beleid wierp vruchten af, en de beurskapitalisatie steeg van minder dan 2 miljard euro in 2009 naar meer dan 10 miljard vandaag. Toch blijft de Franse groep op het wereldtoneel een vrij kleine speler, in vergelijking met Amerikaanse en Indiase reuzen zoals IBM, Accenture, Cognizant en Infosys.

 

Missie geslaagd, maar wat nu?

Atos presteerde de voorbije jaren indrukwekkend. Onder impuls van de overnames groeide de omzet de voorbije 5 jaar met gemiddeld 16% op jaarbasis en de bedrijfsmarge steeg van 5,7% in 2009 naar ruim 9% (verwachting) in 2016. Nu de herstructurering voltooid is, zijn de vooruitzichten echter minder rooskleurig, o.a. door de Europese verankering (lage groei, 80% van de omzet). Tot in 2019 zal de omzetgroei zonder overnames wellicht niet uitstijgen boven 2 à 3% op jaarbasis. Qua rentabiliteit mikt Atos op een bedrijfsmarge van 10,5 à 11% tegen 2019, t.o.v. 15 à 20% bij tenoren zoals IBM en Accenture. Ondanks de vele overnames is Atos financieel wel solide, en als we het management mogen geloven, zou het vrij zwakke dividend (1,2% bruto) op termijn gevoelig kunnen stijgen.

 

Geef de voorkeur aan IBM

Het stijgingspotentieel van het aandeel Atos lijkt ons te beperkt geworden om nog te kopen. U geeft o.i. beter de voorkeur aan sectorreus IBM, die na een lange periode van rode cijfers eindelijk weer groeit, en dat zal de koers wellicht ondersteunen.

 

Koers op het moment van de analyse: 100,65 EUR

Deel dit artikel