Analyse
Vodafone: matig halfjaar, overdreven afgestraft 1 jaar geleden - vrijdag 18 november 2016
De toenemende concurrentie in India drukte het halfjaarresultaat maar de groep zette betere prestaties neer in Europa.

De recente koersdip is volgens ons overdreven.
Kopen.


Voor de eerste maal maakte Vodafone zijn resultaat bekend in euro (boekt 58 % van zijn bedrijfsresultaat in de eurozone en 9 % in het VK). Over het 1e halfjaar (sluiting boekjaar 31/03) leed de groep een nettoverlies van 15,30 p. per aandeel. Dit is het gevolg van waardeverminderingen op activa in India, een markt waarvan de vooruitzichten aftakelden door de komst van een grote concurrent (Reliance). Op vergelijkbare basis klom het bedrijfsresultaat echter met 4,3 % (Europa: +3,1 %, groeilanden: +9,2 %).

De groep bevestigt dan ook haar jaardoelstelling (+3 à 6 %). Het herstructureringsplan, dat bijna afgerond is, heeft het profiel van de groep ingrijpend gewijzigd. Zo focuste ze vroeger op mobilofonie maar kan ze dankzij de gedane overnames nu bijna overal bundels aanbieden (mobiele & vaste telefonie, internet, tv). En gezien ze in de toekomst minder zal moeten investeren, zal ze sneller haar schuld kunnen afbouwen.

Vodafone heeft dus vertrouwen in de toekomst en trok dan ook zijn tussentijds dividend op (jaarrendement van bijna 6 % bruto). We tippen nu op een winst per aandeel (zonder uitzond. elem.) van 5,07 p. voor dit boekjaar en op 5,22 p. voor het volgende.


Koers op het moment van de analyse: 205,35 penceVodafone is een Britse telecomoperator, met meer dan 400 miljoen klanten; 2e mobiele operator ter wereld (na een Chinese groep); vooral actief in Europa, maar ook goed ingeplant in de groeilanden, vooral in India en Zuid-Afrika.

Deel dit artikel