Analyse
Teva Pharmaceutical: beschuldigd van kartelvorming? 1 jaar geleden - vrijdag 4 november 2016

Er werd een onderzoek geopend.

In afwachting van meer informatie en rekening houdend met de overdreven koersdaling (-35 % op een jaar tijd), handhaven we ons advies.
KOPEN.

 

De sector van de producenten van generieke geneesmiddelen is in vrije val nadat informatie uitlekte rond sancties die voor eind 2016 zouden kunnen worden opgelegd in het kader van een onderzoek in de VS rond marketingmethodes en prijsafspraken voor generieken.

 

Momenteel heerst al onzekerheid rond de prijzen van medicijnen in de VS. Labo's mogen in de VS immers vrij hun prijzen bepalen en profiteren hier soms van om buitensporige prijzen te hanteren. Hierdoor dreigen nu prijzenplafonds te worden vastgelegd. Het is echter niet de bedoeling om aan de hand van het huidig onderzoek de labo's te verhinderen hun prijzen op te drijven, dan wel om komaf te maken met mogelijke prijsafspraken voor generieke medicijnen.

 

Als gevolg van de aankondiging kelderde de koers van Teva met 9,5 %. Tot nog toe is het onduidelijk wat de gevolgen voor de groep zouden zijn, mochten haar sancties worden opgelegd en welke andere groepen mogelijk bij de zaak betrokken zijn.

 

In afwachting blijven we echter van mening dat Teva op de lange termijn zal kunnen standhouden dankzij zijn nieuwe producten, recente overnames en joint venture in Japan. 

 

Koers op het moment van de analyse: 39,20 USD

 

Teva Pharmaceutical is wereldleider in de ontwikkeling, productie en verkoop van generische geneesmiddelen. De groep commercialiseert ook gepatenteerde medicijnen zoals Copaxone (multiple sclerose) en Azilec (ziekte van Parkinson).

 

Deel dit artikel