Analyse
Mithra: Estetrol, het wondermiddel? 1 jaar geleden - donderdag 3 november 2016

De biotech wil de nr. 1 worden in vrouwelijke gezondheid, een markt met een jaaromzet van 35 miljard dollar.

Maar tot nog toe blijft Mithra afhankelijk van 2 molecules op basis van Estetrol, waarvan de klinische testen nog tot 2018-19 zullen lopen. Al zijn de resultaten aanmoedigend, het aandeel is te riskant (4).

Speculanten mogen houden.

 

Revolutionair oestrogeen

Mithra heeft meer dan 50 % van de Belgische markt voor anticonceptiepillen in handen (in volume). Ook ontwikkelt het nog 3 generieken (commercialisering tussen 2016 en 2018). De hoop berust echter vooral op Estelle, de orale anticonceptiepil en Donesta, een behandeling voor vrouwen met menopauzeklachten. Twee innoverende molecules op basis van Estetrol, een natuurlijk oestrogeen geproduceerd door de menselijke foetus met tal van voordelen t.o.v. de types oestrogeen die tot nog toe werden gebruikt: lager risico op trombose, embolie, galstenen... Estelle zit in fase III van de klinische testen, Donesta in fase II. Momenteel is echter niets zeker. Maar de resultaten zijn aanmoedigend en gaan de zaken zo verder, dan zouden beide producten eind 2019, begin 2020 op de markt kunnen verschijnen. Gezien het potentieel van deze markt, zou o.i. een wereldwijd marktaandeel van 6 à 8 % de huidige koers kunnen rechtvaardigen. Bovendien zijn nog andere toepassingen mogelijk (borst-, prostaatkanker).

 

Financiën: ietwat nipt!

De tak verkoop van generieken blijft amper winstgevend. Globaal boekt Mithra nog steeds verlies (we tippen op een verlies/aandeel van 0,80 EUR in 2016). Wel beschikt de groep over 66 miljoen euro aan liquiditeiten en verwacht ze nog voorafbetalingen (akkoord met Fuji Pharma voor toekomstige commercialisering Estelle in Japan). Maar als nieuwe akkoorden uitblijven, wordt het voor Mithra moeilijk om het tot de mogelijke commercialisering van zijn sterproducten uit te zingen. Een kapitaalverhoging is dan ook niet uitgesloten (met winstverwatering voor de aandeelhouder!).

 

Koers op het moment van de analyse: 9,30 EUR

 

Mithra is een spin-off van de universiteit van Luik die in 1999 werd opgericht door François Fornieri, de Waalse Marc Coucke, die trouwens voorzitter is van de raad van bestuur en 16,49 % van de groep aanhoudt. Mithra ontwikkelt medicijnen voor de gezondheid van de vrouw in 4 domeinen: anticonceptie en fertiliteit, menopauze en osteoporose, gynaecologische infecties en vrouwelijke kankers.

 

Deel dit artikel