Analyse
Beleggen in Chinese internetspelers? 1 jaar geleden - maandag 21 november 2016
Nee, de sector is duur en riskant.

De grote spelers van het Chinese internet hebben het voordeel dat internationale giganten zoals Facebook, Twitter en Google er geblokkeerd worden en ze dus alleen binnenlandse concurrentie hebben. Ze zullen hun groei wellicht nog een tijdlang voortzetten, maar toch zijn hun aandelen duur en bij de minste ontgoocheling zullen hun koersen terrein verliezen. Afblijven dus.
Wil u in spitstechnologie beleggen, ga dan voor de volgende meer solide bedrijven, waarvan het aandeel minder riskant is: Intel, Corning, CA, IBM, Cisco Systems, Melexis, EVS.

 

ALIBABA

(Beurs van New York, 93,39 USD, risico: 4)

Alibaba is de Chinese nr. 1 in e-commerce. Het transactieplatform brengt verkopers en kopers met elkaar in contact. Daarnaast is de groep o.a. ook actief in de media, cloud computing...

Verkopen.

Alibaba publiceerde recentelijk goede kwartaalresultaten, waaruit blijkt dat de groep het goed doet op de Chinese markt voor elektronische handel (omzet +41%, bedrijfswinst +50%). De sterke positie in e-commerce is meteen de grootste troef van de groep, die het mogelijk maakt concurrenten op achterstand te houden. 

Het zwakke punt is de versnippering van de activiteiten, waarbij o.a. in de media- en in de telefonietak de verliezen zich opstapelen. Door die versnippering slaagt Alibaba er niet in zijn rentabiliteit op te krikken en dat zou uiteindelijk kunnen gaan wegen op het waarderingsniveau van het aandeel. 

Naast de commerciële prestaties, die spectaculair zijn, blijft Alibaba trouwens een weinig transparante en complexe groep, en worden ook de boekhoudkundige praktijken regelmatig aan de kaak gesteld. 

 

BAIDU

(Beurs van New York, 164,38 USD, risico: 4)

Baidu is het Chinese Google: als belangrijkste zoekmotor heeft de groep een marktaandeel van 75%. Daarnaast biedt de groep nog andere diensten aan, zoals videostreaming. Baidu is bijna uitsluitend actief op de binnenlandse markt.
Verkopen.

De voorbije 5 jaar zag Baidu zijn omzet en zijn winst per aandeel met ruim 50% op jaarbasis toenemen, maar het 3de kwartaal van 2016 ontgoochelde, wat er zou kunnen op wijzen dat de periode van spectaculaire groei voorbij is. De oorzaken zijn te zoeken bij de vertraging van de Chinese economie, maar ook bij de regelgeving van lokale Chinese autoriteiten die roet in het eten strooit (o.a. strengere regels voor onlinereclame, de belangrijkste bron van inkomsten voor Baidu).

Rekening houdend met de groeivooruitzichten van de groep, die op dit moment vrij beperkt ogen (zowel qua omzet- als qua winstgroei), vrezen we dat het huidige waarderingsniveau van het aandeel ongerechtvaardigd hoog is. Zo heeft Baidu een koers-/ winstverhouding van 30, t.o.v. 27 bij Alphabet (ex-Google), terwijl het over minder troeven beschikt: het aanbod is minder compleet, de ontwikkeling buiten China verloopt moeizaam, en de groei wordt afgeremd door de Chinese autoriteiten en hun regelgeving.

Bovendien is het aandeel erg riskant door de weinig transparante cijfers, de grote invloed van de autoriteiten op het beheer van de groep en het feit dat het leeuwendeel van de stemrechten in handen is van grote Chinese aandeelhouders.

 

TENCENT

(Beurs van Hongkong; 193,60 HKD; risico: 4)

Tencent is gespecialiseerd in internet- en mobiele diensten (online games, messaging, sociale netwerken, enz.), in reclame, en in online betalen.
Verkopen

Net zoals Alibaba en Baidu steunt ook Tencent in erg grote mate op zijn binnenlandse markt, gespeend van internationale concurrentie. De voorbije 5 jaar klom de winst elk jaar 30% hoger.

Tencent voert met succes een strategie waarbij het zijn dienstenaanbod uitbreidt en via reclame munt slaat uit internetverkeer. Om de groei van de mobiele activiteiten te bestendigen, nam de groep recentelijk het Finse Supercell over, de ontwikkelaar van bekende "freemiumgames" zoals Hay-Day en Clash of Clans. Er lijkt maar geen rem te staan op de stijging van het aandeel Tencent.

Zelfs als de groep de komende jaren even sterk blijft groeien (wat nog niet zeker is), denken we dat de vooruitzichten al ruimschoots in het huidige koersniveau verrekend zitten.

 

Deel dit artikel