Analyse
BCP : Nog meer verlies 1 jaar geleden - dinsdag 22 november 2016

In het 3e kwartaal leed BCP alweer verlies als gevolg van de toegenomen waardeverminderingen, de teruggevallen winst uit de financiële transacties en de zwakkere activiteit.

HOUDEN.

 

Over de eerste 9 maanden van 2016, leed BCP een verlies van 0,27 EUR per aandeel. Dat is erger dan voorzien. In het 3e kwartaal boerden de rente-inkomsten uit de banktak met 0,7 % netto achteruit t.o.v. het vorige kwartaal. Nochtans klommen de nettocommissies met 2,8 %. De winst uit de financiële transacties daarentegen viel met 82,9 % terug t.o.v. het vorige kwartaal. En de inkomsten zakten met 11,3 %. En al werd op de leningen minder waardeverminderingen opgetekend t.o.v. het vorige kwartaal, toch liggen ze nog altijd 64,4 % hoger dan een jaar voorheen, wat op het resultaat weegt. Voor 2016 tippen we op een verlies van 0,23 EUR per aandeel. Voor 2017 voorzien we een winst per aandeel van 0,29 EUR. BCP zal dan eindelijk profiteren van de toegenomen efficiëntie en de gunstigere conjunctuur. Bovendien kocht de financiële groep Fosun een belang van 16,7 % in BCP (via een kapitaalverhoging met uitgifte van nieuwe aandelen tegen 1,1089 EUR het stuk), met een winstverwatering voor de aandeelhouder tot gevolg. Maar via die operatie zal BCP zijn zware schuld aan de Portugese staat, dat gepaard gaat met erg hoge kosten, kunnen terugbetalen.

 

Koers op het moment van de analyse: 1,24 EUR

 

BCP is de grootste Portugese retailbank, ook actief in andere banksegmenten en in andere regio's (Polen, Roemenië, Turkije, Griekenland, Afrika, VS).

 

 

Deel dit artikel