Analyse
ArcelorMittal: horizon klaart op maar... 1 jaar geleden - donderdag 10 november 2016

De resultaten van het 3e kwartaal zijn beter dan verwacht en de verkiezing van Trump gaf de aandelen uit de sector een duw in de rug.

De crisis in de sector (productieovercapaciteit, zwakke vraag,) zou echter nog een tijdlang moeten aanhouden.

HOUDEN.

 

Al zakten de leveringen van staal met bijna 4 %, toch kon de groep haar winstgevendheid opdrijven dankzij fikse kostenbesparingen en de remonte van de staalprijs dankzij de antidumpingmaatregelen in de VS en Europa. Ondanks die fraaie resultaten viel de koers terug door de ontgoochelende vooruitzichten voor het 4e kwartaal. Zo zou de staalprijs in de VS (21 % van de omzet) terugvallen, terwijl de prijs van de metallurgische kolen (grondstof voor staalproductie) blijft stijgen, wat wellicht op de winstgevendheid zal wegen. Door de verkiezing van Trump verdwenen deze sombere vooruitzichten echter gauw naar de achtergrond. De markten verwachten namelijk dat nu harder zal worden opgetreden tegen overdreven goedkoop staal uit o.m. China en Rusland. Dergelijke maatregelen zijn echter onvoldoende om een duurzame prijsstijging te waarborgen (hangt vooral af van vraag en aanbod). De vooruitzichten voor de VS voor het 4e kwartaal tonen dit duidelijk aan. De sector blijft kampen met een zwakke vraag wereldwijd en een aanzienlijke overproductie. De horizon klaart dus op maar er blijft een lange weg te gaan.

 

Koers op het moment van de analyse: 6,48 EUR

 

ArcelorMittal is de grootste staalproducent ter wereld. De groep produceert zowel lange producten (o.m. voor de bouw) als staalplaten (autosector, huishoudtoestellen…).

 

Deel dit artikel