Analyse
Verizon zoekt nieuwe groeipistes 1 jaar geleden - vrijdag 21 oktober 2016

De voorbije jaren liet Verizon steevast mooie prestaties optekenen, maar nu begint de groei toch wat te sputteren en moeten er nieuwe kanalen aangeboord worden. Maar dat is niet zo evident.

Als u het aandeel Verizon al hebt, mag u HOUDEN.

AT&T biedt een groter stijgingspotentieel en een hoger dividendrendement (5% bruto t.o.v. 4,6%). Onlangs kondigde de groep echter aan Time Warner te willen overnemen. Een gewaagde keuze volgens ons. We herzien ons advies.

 

Duopolie en kwaliteit

Verizon domineert op gelijke voet met co-marktleider AT&T de Amerikaanse telecommarkt, ver vóór aanbieders zoals Sprint en T-Mobile US. Dat duopolie (60 % van de markt samen) maakt het mogelijk hoge tarieven te hanteren en resulteert in een comfortabele rentabiliteit en resultaten die al jaren in stijgende lijn gaan (winst per aandeel gemiddeld +17 % van 2011-2015). De belangrijkste troef van Verizon is de kwaliteit van zijn infrastructuur (o.a. mobiel internet), waardoor het lange tijd marktaandeel won en zijn klanten aan zich kon binden.

 

Groei bestendigen

Bij de publicatie van haar kwartaalresultaten bevestigde de groep dat ze voor 2016 een winst verwacht in dezelfde grootteorde als in 2015 (op vergelijkbare basis). Voor 2017 mikt Verizon op een omzetstijging die niet zal uitstijgen boven de economische groei in de VS. Om dat waar te maken, zal het op zoek moeten gaan naar bijkomende groeipistes. Het verwierf recentelijk weliswaar activiteiten in de mediacontent en ook in internetreclame via de overname van AOL en het wil ook Yahoo overnemen (kan nog afspringen), maar die operaties blijven klein in verhouding tot de omvang van Verizon en ze hebben maar een beperkt strategisch nut. De overname van een telecomoperator buiten de VS lijkt niet aan de orde, temeer omdat Verizon ook prioritair zijn schuldenlast wil afbouwen. Voor 2016 mikken we op een winst per aandeel van 3,92 USD, voor 2017 op 4,05 USD. 

 

Koers op het moment van de analyse:
Verizon: 49,14 USD
AT&T: 38,65 USD

 

Verizon is een Amerikaanse telecomoperator, actief in internetdiensten, televisie en vaste telefonie, maar ook in mobiele telefonie (in dit segment nr. 1 in de VS).

 

Deel dit artikel