Analyse
Rio Tinto verlaagt zijn productievooruitzichten 1 jaar geleden - maandag 24 oktober 2016

Rio Tinto verlaagt zijn doelstelling wat de productie van ijzererts betreft. Wel speelt de stijging van de grondstofprijzen in zijn voordeel.

Ondanks de recente koersklim blijft het aandeel aantrekkelijk en deel uitmaken van onze cyclische selectie. 
KOPEN.

Na afloop van het 3e kwartaal verlaagde Rio Tinto zijn jaardoelstelling voor de productie van ijzererts (74 % van totale productie). Reden zijn de problemen met het spoorwegvervoer en het haventransport als gevolg van onderhoudswerken. Tegenwoordig tipt de groep voor 2016 op een productie van 325 à 330 miljoen ton (t.o.v. voorheen). Mogelijks zal de omzet hierdoor 1 à 2 % lager uitkomen (tegen de huidige koers van ijzererts: 58 USD per ton). Dit betekent dat de impact op groepsniveau vrij beperkt zal zijn (in 2015: 35 miljard dollar), vooral gezien de ijzerertskoers zijn hoogste punt van 2016 bereikte doordat de Chinese vraag onverwachts opveerde. Bijgevolg blijft de groep dezelfde koers varen: zo handhaaft ze haar voorzichtig beheer (kostenbesparingen, productiviteit opdrijven) en diversifieert ze zich door ook op andere producten in te zetten (om minder te lijden onder de volatiliteit van de grondstofprijzen). We handhaven onze winstramingen op 80 p. per aandeel in 2016 en 82 p. in 2017. Ondanks de recente stijging blijft het aandeel ondergewaardeerd.

 

Koers op het moment van de analyse: 2694 pence

 

Rio Tinto is een Brits-Australische mijngroep, een van de grootste ter wereld. De groep is actief in onder meer ijzererts, koper en aluminium. De financiële crisis dwong haar tot de verkoop van heel wat activa en tot een kapitaalverhoging.

 

 

 


Deel dit artikel