Analyse
Is het aandeel Gilead interessant na zijn forse koersval? 1 jaar geleden - dinsdag 18 oktober 2016

Sinds juni 2015 verloor de koers van het aandeel van de Amerikaanse biotechgroep al zowat 40%. Is het geen goed moment om het aandeel in portefeuille te halen?

Neen. Gezien de verslechterde vooruitzichten en het gebrek aan nieuwe groeimotoren, vinden we het niet interessant om het aandeel in portefeuille te halen.
Als de risico's door het grote gewicht van Sovaldi en Harvoni in de winst u niet afschrikken, dan mag u het houden in de hoop dat een verstandig gebruik van de kasmiddelen de groei kan relanceren.

 

Omzet anti-HCV-middelen daalt al

De groeivooruitzichten van Gilead (ISIN: US3755581036) zijn sterk afhankelijk van twee stergeneesmiddelen tegen het hepatitis C-virus (HCV), met name Sovaldi en Harvoni. Die waren in het eerste halfjaar van 2016 samen goed voor 54% van de omzet van de groep (en voor nog een hoger percentage van de winst). Maar de verkoop ervan gaat al in dalende lijn. Enerzijds worden beide middelen vaak enkel voorgeschreven voor de allerergste gevallen van HCV, want al gaat het om erg innovatieve medicijnen waardoor tot 90% van de patiënten genezen, ze zijn ook verschrikkelijk duur (en die hoge kostprijs valt niet in goede aarde bij gezondheidszorgverzekeraars in de VS en in Europa). Anderzijds hebben de Amerikaanse farmabedrijven AbbVie en Merck concurrerende producten gelanceerd, in het laatste geval gekoppeld aan een erg agressief commercieel beleid om snel marktaandeel te winnen. Daardoor daalde de verkoop van Sovaldi en Harvoni met 12% in het eerste kwartaal van 2016 (t.o.v. het 4de kwartaal van 2015), en nog eens met 9% in het tweede kwartaal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de winst per aandeel met 13% lager dook tijdens het eerste halfjaar van 2016. Gilead schroefde ook zijn omzetverwachtingen terug voor het volledige boekjaar 2016.

 

Op zoek naar nieuwe groeipistes

Gilead zet ook in op HIV-remmers, zoals Truvada, waarvan de verkoop met 14% steeg in het 1ste halfjaar, en het recent gelanceerde Genvoya. Dat dreigt echter niet te volstaan om de terugval bij de anti-HCV-middelen op te vangen. Daarnaast had de groep ook interesse voor middelen tegen kanker, maar het mislukken van Zydelig in de klinische testfase, gaf de ambities op dat vlak een koude douche. Alles bij mekaar heeft Gilead vooral producten in een vroege of halfgevorderde ontwikkelingsfase in de pijplijn zitten, waardoor de snelste manier om nieuwe groei te realiseren wellicht het aanwenden van de "oorlogskas" van bijna 25 miljard USD aan cash(equivalenten) zou zijn om een bedrijf over te nemen dat snel één of meerdere veelbelovende molecules kan aanbrengen. Maar zo makkelijk is die opdracht nu ook weer niet...

 

In afwachting wordt de markt ongeduldig. De koers van het aandeel dook al 40% lager sinds zijn piekniveau in juni 2015, nadat de waarde van het aandeel toch verviervoudigde over de voorbije 5 jaar (wat een stuk beter is dan de Nasdaq-index).

 

Koers op het moment van de analyse: 72,64 USD

Deel dit artikel