Analyse
BlackRock: stijgingspotentieel raakt op 1 jaar geleden - donderdag 20 oktober 2016

De kwartaalwinst van BlackRock overtrof onze verwachtingen, maar als we de resultaten echt onder de loep nemen, is enige nuancering op zijn plaats.

De koers klom al 26 % hoger sinds zijn "dieptepunt" dit jaar.
Niet langer kopen, HOUDEN mag.

 

Kwartaalresultaten

Voor het 3de kwartaal van 2016 maakte 's werelds grootste vermogensbeheerder een winst per aandeel bekend van 5,3 USD (+5 %), wat beter is dan we hadden verwacht. Het goede resultaat is o.a. te danken aan gedaalde kosten (-3,6 %) en een lagere belastingvoet. De activa onder beheer stegen met 55 miljard USD, een teken van vertrouwen vanwege de klanten. Minpuntje is de omzetdaling van 2,5 % doordat veel kapitaal van actief beheerde fondsen (die rendabeler zijn) verschoven wordt naar passieve fondsen van de groep (o.a. ETF's), die genoegen nemen met het louter volgen van een index en die er niet naar streven beter te doen.

 

Sectorevolutie

De opmars van passieve fondsen is een trend die ook al de vorige kwartalen duidelijk was. De grotere populariteit van trackers of ETF's is een uitdaging waarmee zowel BlackRock als zijn concurrenten kampen, die weegt op de rentabiliteit, en die zal aanhouden zolang de financiële context (lage rente) niet pleit voor een dynamischer portefeuillebeheer. Vanuit die optiek zet BlackRock zijn succesvolle strategie van de voorbije jaren voort:
– terugdringen van de kosten voor sommige ETF's om meer klanten aan te trekken (voor 15 trackers werden de kosten onlangs verlaagd);
– verder uitbouwen van het ETF-aanbod onder de merknaam iShares;
– profiteren van problemen bij concurrenten met minder slagkracht en van verwachte fusies in de sector om nieuwe beheersmandaten binnen te halen.

 

Advies

Op basis van de kwartaalresultaten trekken we onze winstramingen voor 2016 op van 18 naar 19 USD per aandeel. Voor daarna tippen we op een beperktere stijging van 5 % in 2017 (20 USD p.a.) en in 2018 (21 USD), gezien de context waarin BlackRock actief is.
Op basis van onze prognoses is het stijgingspotentieel van het aandeel te beperkt om nog te kopen. Houden mag wel, maar zorg ervoor dat uw totale blootstelling aan dit aandeel niet uitstijgt boven de 5 % van uw portefeuille.

 

Koers op het moment van de analyse: 352,72 USD

 

Het Amerikaanse BlackRock is met 5100 miljard dollar onder beheer ’s werelds grootste vermogensbeheerder. Belegt enkel voor rekening van zijn klanten, hoofdzakelijk banken, pensioenfondsen, verzekeraars…

 

Deel dit artikel