Analyse
Biocartis bekoort ons nog altijd niet 1 jaar geleden - vrijdag 14 oktober 2016

Bijna een jaar geleden raadden we u aan om het aandeel van Biocartis te verkopen. Sinds dat advies dook de koers bijna 25% lager.

Vandaag evolueren de zaken operationeel in gunstige zin. Maar het testresultaat voor Idylla wijzigt ons oordeel over het aandeel niet. Gezien de scherpe concurrentie in een sector die gedomineerd wordt door grote spelers (o.a. Roche), het risico op een kapitaalverhoging (met verwateringseffect) en het feit dat we geen winst vóór 2020 verwachten, raden we u het aandeel af. We vinden het aandeel te riskant.
NIET KOPEN.

 

Biocartis is actief in moleculaire diagnostiek, een markt in volle opmars. Sinds 2014 verkoopt het aan grotere laboratoria en aan medische spelers zijn minilabo "Idylla", een toestel dat in staat is om snel bepaalde soorten kanker en infectieziekten op te sporen.
AstraZeneca bestelde een studie om 12 moleculaire diagnosetechnieken te beoordelen op basis van DNA uit bloedplasma (minder ingrijpend dan biopsie), en kwam tot de conclusie dat Idylla het efficiëntst is voor de opsporing van longkanker. Dat is goede reclame die Biocartis onder de aandacht brengt bij artsen en beslissingnemers in de medische wereld.

 

Maar de studie beoordeelde 3 criteria (betrouwbaarheid, gebruiksgemak en snelheid). Voor de 3 gecombineerd kwam Idylla als beste naar voren, maar het stelde maar bij 96% van de stalen een juiste diagnose, terwijl Oncomine van Thermo Fisher 100% betrouwbaar bleek (wel ingrijpender en resultaten pas beschikbaar na 3 tot 4 dagen t.o.v. slechts 2-3 uur bij Idylla).

 

Het opsporen van genetische fouten is hoge precisiegeneeskunde en het succes van Idylla zal afhangen van hoeveel ziekten het succesvol kan opsporen. Momenteel zijn dat er al 7 en tegen eind 2016 zouden er nog 2 bijkomen. Idylla wordt nu verkocht via leasingcontracten, om de groei te versnellen (aantal in gebruik x2 in 2016) en ook de verkoop van de testcartridges te stimuleren. Maar die strategie vergt veel kapitaal (winstgevendheid is nog lang niet aan de orde!) en gezien de huidige kaspositie dreigt een kapitaalverhoging al in 2017 noodzakelijk te worden (een jaar eerder dan wij vorig jaar nog dachten).

 

Koers op het moment van de analyse: 9,61 EUR

 

Deel dit artikel