Analyse
Amerikaanse labo's onder druk 1 jaar geleden - donderdag 27 oktober 2016

Ondanks de impact van bepaalde politieke uitingen zullen op korte termijn echter geen prijzenplafonds worden vastgelegd.

We vinden in de sector slechts één aandeel koopwaardig, namelijk Teva.
U mag
Bayer, Eli Lilly, GloxoSmithKline, Merck, Novartis, Roche GS en Sanofi houden.
We raden u aan
AstraZeneca, Pfizer en UCB te verkopen.

 

Alsmaar hogere prijzen

Labo's in de VS mogen zelf de prijzen van hun medicijnen bepalen en doen dit in functie van de vraag en het aanbod. Uiteraard profiteren ze hiervan om hun prijzen jaar in jaar uit te verhogen. Zo trok Pfizer begin 2016 de prijs op van meer dan 100 medicijnen.

 

Volgens het persagentschap Reuters steeg tussen 2001 en 2016 de prijs van 4 op de 10 medicijnen verkocht op Amerikaanse bodem met meer dan 100 %. De overige 6 klommen met meer dan 50 %.

 

Die tendens wordt versterkt door de komst van nieuwe innoverende medicijnen op de markt, zoals de 2 nieuwe sterproducten tegen hepatitis C, Sovalid en Harvoni, van Gilead. Rekening houdend met een genezingspercentage van 90 % kostten de behandelingen oorspronkelijk meer dan 80.000 USD per persoon. En gezien op het vlak van immuuntherapie in de volgende jaren nog innoverende kankermedicijnen worden verwacht, dreigt de Amerikaanse consument nog veel aan medicijnen te zullen spenderen.

 

Sommige labo's aarzelen niet om buitensporige prijzen te hanteren

– Turing Pharmaceuticals verhoogde in 2015 de prijs van het infectiewerende Daraprim van 13,5 tot 750 USD.
– Valeant trok de prijs van 2 van zijn behandelingen tegen hartziekten op met 500 en 200 %.
– Mylan werd op de vingers getikt daar het op minder dan 10 jaar tijd de prijs van EpiPen (adrenaline tegen allergie-aanvallen) optrok van 100 tot 600 USD.
– Novum Pharma verhoogde de prijs van Aloquin (dermatologische zalf) met 3 900 % op minder dan 18 maanden tijd!

 

Deze buitensporige prijzen gaven aanleiding tot een debat binnen de presidentiële campagne.

Zowel Trump als Clinton zijn voorstander van de import van goedkopere medicijnen die in het buitenland worden verkocht. Ook willen ze Medicare (openbare ziekteverzekering voor 65-plussers) in staat stellen rechtstreeks met de labo's te onderhandelen over de prijzen van medicijnen. Clinton wil bovendien een agentschap in het leven roepen dat het hanteren van overdreven hoge prijzen voor oudere maar vitale medicijnen strafbaar zou maken.

 

Op korte termijn hoeven labo's zich geen zorgen te maken.

Het Congres overtuigen wordt immers niet makkelijk gezien de farmaceutische lobby één van de invloedrijkste is in de VS. Daarnaast willen de 2 presidentskandidaten geenszins de ontwikkeling van nieuwe producten in de kiem smoren.

 

Wel neemt de druk toe

Aankoopcentrales van ziekenhuizen, verzekeraars... hebben de krachten gebundeld en oefenen tegenwoordig flink wat druk uit op de prijzen. Een strategie die verder in de hand wordt gewerkt dankzij de concurrentie tussen de labo's onderling.

 

Volgens het studiebureau IMS Health zullen de prijzen van medicijnen in de 4 volgende jaar wellicht met 4 à 7 % per jaar klimmen. Maar de druk neemt toe en het valt op dat de prijzen vandaag trager stijgen. Zo bedroeg de toename 14,2 % in 2014 en 8,5 % in 2015.

 

De marges staan onder druk. Labo's moeten dus op hun kosten verder besparen en elke geïnvesteerde dollar optimaal benutten. Ze hercentreren op behandelingen met een hogere toegevoegde waarde, die van cruciaal belang zijn en waarvoor de labo's makkelijker hogere prijzen kunnen vragen. Dit is het geval in de oncologie, dat tegenwoordig een erg belangrijk domein vormt.

 

Deel dit artikel