Analyse
Zurich Insurance kruipt uit dal 1 jaar geleden - donderdag 1 september 2016

De verzekeringsmaatschappij maakte mooie kwartaalresultaten bekend, het bewijs dat ze vorderingen boekt op het vlak van haar herstructurering.

Het aandeel kende al een aantal dips in 2016 maar kon sindsdien opveren en is tegenwoordig correct gewaardeerd. U mag houden voor het gulle dividendrendement (7 % bruto).
Na een moeilijk jaar 2015 (mislukte overname RSA, aftakelende resultaten...) kondigde Zurich voor het 2e kwartaal resultaten aan die lichtjes boven de verwachtingen uitkwamen. Het bedrijf slaagt er dus in vooruitgang te boeken, al valt nog een lange weg te gaan.

 

Geruststellend kwartaal

De nettowinst viel in het 2e kwartaal met 12 % terug door de toegenomen herstructureringslasten en belastingen. De bedrijfswinst daarentegen, die om het herstel te meten een doorslaggevender cijfer is, klom met 17 %.
Ondanks de natuurrampen (bosbranden in Canada, overstromingen in Europa) veerde de bedrijfswinst in de schadeverzekeringen (o.a. auto-, brandverzekeringen; 60 % van de inkomsten) verder op. Zurich plukt zo de eerste vruchten van de maatregelen die het vorig jaar besloot in te voeren. Inmiddels is de groep begonnen activa af te stoten met te lage marges en zich geleidelijk aan terug te trekken uit markten waarop ze onvoldoende competitief is: Zuid-Afrika, Marokko...
In de levensverzekeringen (31 % van de inkomsten) kon het resultaat stabiliseren. Wel blijft Zurich lijden onder de lage rente (druk op de marges).

 

Einde nog niet in zicht

Maar de winstgevendheidsdoellstellingen liggen nog veraf en Zurich moet nog inspanningen doen. Zo kondigde het in februari aan dat het zijn herstructurering zou versnellen (personeelsafslankingen, vereenvoudiging structuur...). Deze maatregelen zullen o.i. echter niet voor 2017 een positieve impact hebben en zullen wellicht nieuwe herstructureringskosten met zich meebrengen in 2016.

 

Advies

We trekken onze winstramingen op van 20 tot 21 CHF per aandeel in 2016 en 22 tot 24 CHF in 2017.
Dankzij de herstructurering en het afgenomen risico op de markten veerde het aandeel sinds zijn dieptepunt van 2016 met 25 % op. De koers houdt nu grotendeels rekening met het financieel herstel van de groep. U mag het aandeel houden voor het gulle dividend.

 

Koers op het moment van de analyse: 251,40 CHF

 

De Zwitserse verzekeringsmaatschappij Zurich is actief in de tak leven en niet-leven (brandverzekering...). Daar de groep gespecialiseerd is in schadeverzekeringen , is ze gevoelig voor natuurrampen.

 

Deel dit artikel