Analyse
Tubacex: terugkeer van een zeker optimisme 1 jaar geleden - vrijdag 16 september 2016

Het ergste lijkt achter de rug voor de oliesector.

Tubacex houdt vol en heeft een veelbelovende strategie. De speculant mag inzetten voor de korte termijn. Maar voor de lange termijn behouden we ons advies.

HOUDEN.

 

Ondanks de crisis in de oliesector doet Tubacex beter dan onze verwachtingen. De inkomsten vielen in het 2e kwartaal minder terug dan verwacht (-13,54 % tegenover -24 % in het 1e trimester), dankzij een goede diversificatie, zowel geografisch als op productvlak (het hogere gamma weegt zwaarder door). Het resultaat in het 2e kwartaal was 55 % beter dan in het eerste trimester. Aangezien de schulden onder controle zijn, werd het verlies van het 1e kwartaal gecompenseerd door de winst van het tweede (0,0171 EUR per aandeel), en werd het semester afgesloten op een winst van 0,0132 EUR per aandeel. Voldoende om onze verwachtingen voor heel 2016 op te trekken: we voorzien momenteel een winst per aandeel (buiten niet-recurrente elementen) van 0,003 EUR (tegenover een verlies van 0,03 EUR voorheen). De groep blijft voorzichtig, hoewel ze haar ambitieus strategisch plan 2016-20 (omzet verdubbelen en winst verdrievoudigen) voorzet. We delen deze voorzichtigheid en mikken op een winst per aandeel van 0,05 EUR in 2017 en van 0,17 EUR in 2018. De verwachte stabilisatie van de olieprijzen laat een zeker optimisme toe voor de groep. Een dynamiek die de speculant kan gebruiken om te kopen.

 

Koers op het moment van de analyse: 2,45 EUR

 

Het Spaanse Tubacex is de grootste producent ter wereld van naadloze buizen in roestvrij staal (20 % marktaandeel). Deze buizen zijn bestemd voor de energiesector (90 % van de verkopen), de chemische en petrochemische industrie. 

 

Deel dit artikel