Analyse
Inkoop eigen aandelen bereikt record in de VS 1 jaar geleden - donderdag 22 september 2016

In het 1e kwartaal kochten de bedrijven van de S&P500 aandelen in voor een totaal bedrag van 161 miljard dollar, een record sinds het 3e kwartaal 2007.

Betekent dit dat de Amerikaanse beurs een fraaie toekomst tegemoet gaat? Niet noodzakelijk. Mogelijks zou het zelfs helemaal anders kunnen uitdraaien.
Het record aantal ingekochte eigen aandelen duidt er volgens ons niet op dat de Amerikaanse beurs goedkoop is.
Maar al is het stijgingspotentieel van de Amerikaanse aandelen nu beperkter dan weleer, toch maken ze nog steeds 10 % uit van
onze portefeuille. 

 

Tegenwoordig zijn de meeste ondernemingen rijker dan ooit. De laatste jaren kozen ze er dan ook voor om het bedrag dat ze aan de inkoop van eigen aandelen besteden, aanzienlijk en op regelmatige basis op te trekken en dit terwijl ze alsmaar minder investeren. In het zog hiervan ging de koers van die aandelen en van de Amerikaanse beurzen in het algemeen de afgelopen jaren flink hoger, wat uiteraard in het voordeel van de belegger speelde. Zo bedroeg het rendement van de Amerikaanse aandelen over de laatste 5 jaar 19 % voor de belegger in euro, terwijl dit voor de niet-Amerikaanse aandelen slechts 10 % was.

 

Het huidig recordbedrag aan ingekochte aandelen duidt er evenwel niet op dat de S&P 500 ondergewaardeerd is. Het is dan ook helemaal niet zeker dat de index in de toekomst hoger zal blijven gaan. Misschien kopen zoveel bedrijven eigen aandelen in, niet omdat ze vinden dat de koers van hun aandeel ondergewaardeerd is. Mogelijks hebben ze simpelweg geen keuze. Zo zijn hun investeringsmogelijkheden om intern te groeien of overnames te doen misschien onvoldoende winstgevend. Wat op zich geen positief teken is...

 

De laatste keer dat voor een recordbedrag aan eigen aandelen werd ingekocht, was in het 3e kwartaal 2007, net voor de ineenstorting van de beurzen en de subprimecrisis. In de maanden erna werden echter nog maar bitter weinig eigen aandelen ingekocht, terwijl de context zich er wel toe leende... Multinationals lijken ons bijgevolg niet de best geplaatste spelers om te bepalen of hun aandeel over- of ondergewaardeerd is. Bijgevolg duidt het record aantal ingekochte eigen aandelen er volgens ons niet op dat Amerikaanse beurs goedkoop is.

 

Deel dit artikel